Grensaanpassingen Natuurnetwerk akkoord

Gedeputeerde Staten (GS) zijn akkoord met de voorgestelde grensaanpassingen van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Ze namen dit besluit op dinsdag 30 mei 2023. Voor een optimaal Natuurnetwerk is het nodig om de grens op sommige plekken aan te passen. Zo komen percelen met kansen voor de natuur in het netwerk te liggen en percelen met minder natuurwaarde juist buiten het NNN. Het Natuurnetwerk neemt daarmee toe in kwaliteit.

Ontvangen zienswijzen

Reageren op de voorgestelde grensaanpassingen kon van 1 maart tot en met 30 april 2023 door het indienen van zienswijzen. Dit is gedaan door onder andere grondeigenaren, particulieren, gemeenten, natuur- en terreinbeherende organisaties. Lees hier het akkoord.

Alle zienswijzen zijn beantwoord en anoniem gemaakt. Deze staan in een Nota van Beantwoording. De Nota is te vinden op de pagina van de Omgevingsverordening NH2020. Daarin staat ook een digitale kaart met de grensaanpassingen. 

Grensaanpassingen Natuurnetwerk akkoord
Foto: luchtfoto

Statencommissie 

Voordat GS de voorgestelde grensaanpassingen vaststellen, worden die eerst, inclusief de Nota van Beantwoording, in de Statencommissie besproken. Naar verwachting stellen GS de gewijzigde werkingsgebieden eind juni vast en gelden de grensaanpassingen per 1 juli 2023. Als de werkingsgebieden zijn vastgesteld, komt daarover een nieuwsbericht op de website van de provincie Noord-Holland.

Omgevingsverordening

Het Natuurnetwerk is 1 van de werkingsgebieden van de Omgevingsverordeningen Noord-Holland 2020 (OV NH2020) en Noord-Holland 2022 (OV NH2022). Het Natuurnetwerk versterkt de natuur en verbindt gebieden met onder andere natuurstroken, bermen en watergangen. Zo hebben planten en dieren een betere kans zich te verspreiden en voort te planten. 

In de Omgevingsverordening staat waar in de provincie welke regels gelden, welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. Dit is belangrijk omdat het duidelijk maakt wat in een bepaald gebied wel of niet mogelijk is. Alle werkingsgebieden zijn terug te vinden op de digitale kaart van de provincie