Live: streekbezoek koninklijk paar aan de Waddeneilanden

(12 mei 2023)

10.11 uur: De aftermovie

10.11 uur: de aftermovie

That's a wrap! Het bezoek van het koningspaar aan de 5 Waddeneilanden zit erop. Nog een keer zien waar ze allemaal zijn geweest? Bekijk hieronder de aftermovie! 

YT still video (klik op de afbeelding om de video te starten) 

17.10 uur: Afscheid van de eilanden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima namen zojuist afscheid op Schiermonnikoog. Daarmee is het streekbezoek beëindigd en sluiten we voor vandaag ook dit liveblog. Maar morgen komt hier nog een terugblik in video.

Afscheid

16.25 uur: Monniken en supermarkt laatste stops

Inmiddels zijn de koning en koningin aangekomen bij de laatste stops tijdens het streekbezoek. De naamegevers van het eiland zijn de schiere monniken. Zij zijn na 500 jaar zijn teruggekeerd. De 5 monniken ontvangen het koningspaar in het klooster van Schiermonnikoog. Broeder Alberic, de abt van het klooster heet hen welkom. 

Monniken

De laatste locatie is Spar Brunekreef, de enige supermarkt op het eiland. Daar volgt een rondleiding en een gesprek over ondernemerschap. 

Supermarkt

14.55 uur: Aangekomen op het laatste eiland van het bezoek

De koning en koningin zijn aangekomen op het laatste eiland van het streekbezoek: Schiermonnikoog. Allereerst spreken ze met de 7 boeren die het eiland rijk is over duurzaam en toekomstbestendig ondernemen.

Boeren

Ook brengen de koning en koningin een bezoek aan de Ambulancepost Knuppeldam 6 voor een gesprek over de gezondheidszorg op het eiland. 

ambulancepost

13.45 uur: Warme ontvangst bij Hotel Nobel

Bij Hotel Nobel wordt het koningspaar enthousiast ontvangen en krijgen zij zelfs cadeautjes. Binnen volgt een gesprek met mensen uit de toeristische sector. Het gaat vooral om vraagstukken veroorzaakt door het toenemende aantal toeristen op Ameland. Daarna vertrekt het paar naar het laatste eiland van het bezoek: Schiermonnikoog.

Nobel ontvangst

12.02 uur: Natuurbeheer in Nes

Van de 1.400 plantensoorten die Nederland telt, komen er zo’n 500 op Ameland voor. Het zoute en zoete water zorgt voor een ongekende rijkdom. Er zijn veel verschillende natuurbeschermingsorganisaties en natuurbeheerders actief. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreken op een locatie van Staatsbosbeheer in Nes met de natuurbeheerders van het eiland: Staatsbosbeheer, Fryske Gea, RWS, De Vennoot, Wetterskip Fryslân en de gemeente Ameland. 

Natuurbeheer

10.45 uur: Bereikbaarheid op Ameland

In de terminal van veerdienst Wagenborg in Nes op Ameland spreken de koning en koningin over de bereikbaarheid van het eiland en welke mogelijke oplossingen er zijn. 

Wagenborg

10.05 uur: Maritiem Instituut Willem Barentsz

Het eerste bezoek op dag 2 is aan Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. Het koninklijk paar krijgt uitleg over het onderwijs en de verschillende scheepssimulatoren van het instituut. Daarna volgt een gesprek met leerlingen en docenten. De koning vraagt zich af hoe het is om te studeren op een eiland en neemt ook zelf het roer in handen in een van de simulatoren.

MIWB

22.10 uur: Kunst en cultuur als afsluiter van de eerste dag

Vanavond staat kunst en cultuur als laatste op het programma van het koningspaar. Als je Terschelling zegt, dan zeg je natuurlijk Oerol! Een van de grootste theaterfestivals van Europa, dat elk jaar in juni op het eiland plaatsvindt. 10 dagen lang kun je over het hele eiland genieten van theater, muziek en beeldende kunst van artiesten en kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Vanavond is de eer aan Tryater, een van de oudste theatergezelschappen van Nederland. In de Tonnenloods, een van de Oerollocaties in de oude loodsen van Rijkswaterstaat, is een klein deel van het podium nagemaakt van de voorstelling 'Zout'. Over een paar weken gaat die in première op Oerol. "Het voelt als een oefenwedstrijd met publiek", zegt actrice Eva Meijering voorafgaand. 

Wat Tryater zo bijzonder maakt, is dat ze 270 voorstellingen per jaar in meerdere talen opgevoeren. Vooral in het Frysk, maar ook in het Nederlands en andere talen. Tryater speelt dan ook in heel Fryslân en daarbuiten, in theaters, op scholen en op locatie. Daarbij is toegankelijkheid het toverwoord van Tryater. Op de eigen locatie wordt specifiek rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn en veel voorstellingen zijn voor dove of slechthorende mensen te volgen via boventiteling of smart glasses. Per tournee doen ze er alles aan ook een voorstelling te spelen speciaal voor mensen die blind of slechtziend zijn. 

Theater

Zodra het koningpaar heeft plaatsgenomen op de 5 rijen tellende tribune, dimt het licht en start Eva met haar monoloog. Op de vloer ligt zand en het toneel is versierd met trommels en een roden stalen boog. Het publiek moet zich inbeelden dat dit een van de tentakels is van een enorme octopus. De overige 7 ledematen zullen over een paar weken oprijzen uit een enorme zandvlakte van een duinpan, aan de oostkant van het eiland. Wat hebben een vrouw, neuronen, onze hersenen, het onderbewustzijn, lichaam en geest met een octopus te maken? Wie dat wil weten, kan vanaf 16 mei een kaartje kopen voor Oerol. 

19.30 uur: Indrukwekkende verhalen bij de KNRM op Terschelling

"Majesteit, Majesteit!", roept een klein jongetje vanachter het hek aan de kade van Terschelling. "We staan hier al uren te wachten!" Terwijl hij de snelveerboot afloopt, antwoordt koning Willem-Alexander: "Al uren? Sorry daarvoor." Waar het koningspaar gaat, daar volgen de enthousiaste mensen die hen hebben opgewacht. Langs de route richting de eerste stop op het eiland, het reddingstation van de KNRM, verzamelen nog meer eilanders. Helaas regent het ook hier, dus de paraplu's en regenjassen zijn volop aanwezig. Van 2 kleine meisjes krijgt Máxima nog snel wat paarse bloemen overhandigd voordat ze het pand binnenstappen.

De Waddenzee en de Noordzee zijn hét werkgebied van de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) op de eilanden. Op Terschelling zijn 2 KNRM-stations, in West-Terschelling en bij het strand van Paal 8. Het was overigens al in 1825 dat de eerste roeireddingsboot op Terschelling werd gestationeerd. Het duurde 10 jaar voor deze boot voor het eerst werd gebruikt tijdens een reddingsactie. Sindsdien is er veel veranderd. De roeiboten werden tussen 1910 en 1950 beetje bij beetje vervangen door motorboten. Ook worden de zeeën steeds drukker bevaren en kunnen de Wadden met haar getijden, stromingen en vaargeulen verraderlijk zijn.

KNRM

Vrijwilligers van de KNRM vertellen koning Willem-Alexander en koningin Máxima over hun ervaringen tijdens het werk op zee. Een van hen is al 4e generatie vrijwilliger: "De opa van mijn vader begon bij Paal 7 op de reddingsboot. Bij mij begon het op een gegeven moment toch ook te kriebelen." Máxima vraagt of er door de jaren heen veel is veranderd in het werk. De schepen zijn groter, maar vooral het werk en de communicatie gaat sneller. "Waar we vroeger alleen de restanten van een ongeluk zag, krijgen we nu meer mee van een ongeluk", vertelt M. van Hasselt, schipper op de KNRM-reddingsboot. "Laatst had ik binnen 11 minuten iemand overgezet. We varen dan wel volgas aan."

In 2022 zijn de vrijwilligers op Terschelling in een tijdsbestek van 5 maanden betrokken geweest bij 3 reddingsacties met dodelijke afloop. De ongevallen hebben een diepe indruk gemaakt op de vrijwilligers van de KNRM, van wie sommigen nog dagelijks met de gevolgen kampen. Zij hebben hun werk bij de KNRM (tijdelijk) gestopt, of psychologische hulp gezocht. Ook andere mensen die vrijwillig of beroepsmatig betrokken zijn geweest bij de hulpverlening hebben nog steeds last van de ongevallen in 2022. "Zo'n jaar hoeft niet nog eens, maar het blijft een mooie hobby", zegt een van de vrijwilligers. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen. Zo heeft het team laatst nog ervaren zeilers met pech gered uit de Kuip. Het Koningspaar is zichtbaar onder de indruk van de verhalen. Willem-Alexander weet ook zelf veel over het werk en de boten. "Wat een geweldige organisatie", zegt Máxima. Niet alleen qua werk en trainingen, maar ook het materieel."

17.55 uur: € 15,5 miljoen om problemen op eilanden aan te pakken

Tijd om even uit te waaien, is er niet voor het koningspaar. Op de veerboot naar Terschelling worden ze door burgemeesters Van de Pol (Terschelling) en Schrier (Vlieland), gedeputeerden Cees Loggen (Noord-Holland) en Avine Fokkens (Frŷslan) en commissarissen van de Koning Arthur van Dijk (Noord-Holland) en Arno Brok (Frŷslan) bijgepraat over de uitdagingen waar de Waddeneilanden tegenaan lopen. Het zijn verhalen die het koningspaar gedurende de dag al van de eilanders hoorde. Zo is er door de schaarse ruimte en kwetsbare natuur een tekort aan woonruimte. En wat er aan woningen is, is vrij prijzig. Scholen lopen leeg en zorg moet op de eilanden zelf worden georganiseerd, wat duur is. De economie leunt sterk op het toerisme en de horeca, maar daar zijn niet altijd mensen voor te vinden. De bereikbaarheid is problematisch, doordat je steeds de veerboot moet nemen. Door dit alles trekken (jonge) eilanders weg en er komen geen nieuwe voor in de plaats.

Regiodeal

Van het Rijk kregen de Waddeneilanden dit jaar € 15,5 miljoen om deze problemen aan te pakken. De Waddeneilanden dragen zelf € 9 miljoen bij, samen met de provincies Fryslân (€ 6,3 miljoen) en Noord-Holland (€ 2,7 miljoen). Alle plannen zetten in op vernieuwing en verduurzaming.  

16.50 uur: Onthulling herdenkingssteen in Tromp’s Huys

Met de onthulling van een herdenkingssteen laten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een blijvende herinnering achter aan hun bezoek aan het Vlielandse museum Tromp’s Huys. De steen komt op de gevel te hangen, waar al 3 plakkaten van voormalig koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix de de voorkant van het museum sieren. "Ik vind het zo leuk dat het in de traditie van de familie is. Dat we al zoveel keer in het Tromp's Huys zijn geweest. Ik ben hier toen ook geweest. Maar ja, toen mocht ik nog geen plaquette onthullen", reageert de koning. 

In het statige witte gebouw uit 1575 – het oudste nog staande pand van Oost-Vlieland – is van alles te weten te komen over het maritieme verleden van het eiland. Nautische kaarten, archeologische vondsten, maritieme penningen, scheepmodellen en zeekijkers vullen de vitrines. Het koningspaar krijgt tijdens het bezoek een rondleiding van de directeur van het museum Peter Schalk.

Voormalig bewoonsters Gooswinus en Betzy Akersloot-Berg, die het huis in 1896 kochten, lieten flink wat schilderijen, tekeningen en de huisraad achter. De schilderijen uit de huidige tentoonstelling zijn allemaal gemaakt door de Noorse Betzy. Zij kwam naar Nederland om in de leer te gaan bij Mesdag. In die tijd heel bijzonder voor een vrouw. Van Mesdag leerde Betzy te schilderen in de Haagse school. En met hem deelde ze de liefde voor de zee. In haar mooiste werken schildert Betzy woeste zeeën met schepen die vergaan. In een kistje zat ze vaak op het strand van Vlieland te schilderen, beschut tegen de elementen.

Tromps Huys

De gemeente Vlieland kocht Tromps Huys in 1955 om er een museum van te maken. In de jaren 1958-1959 werd het pand met geld van de provincie Fyslân gerestaureerd. Er zijn Friese elementen aangebracht, zoals een Workumse schouw en bedstede en 16e en 17e eeuwse tegels uit Harlingen.

16.35 uur: Zorg betaalbaar op het eiland houden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen aan bij woonbuurt de Boswijk. De aanhoudende regen maakt ze er niet minder enthousiast op. De woonwijk is gebouwd, zodat ouderen en hulpbehoevenden hun leven lang op Vlieland kunnen blijven wonen en niet naar de vaste wal hoeven te verhuizen voor de juiste zorg. In de wijk staat 'Zorgvilla de Ton', een klein verpleeghuis met 7 bewoners. Ook zijn er 36 zelfstandige woningen waar bewoners zorg kunnen krijgen als dat nodig is. Het dorpshuis 'De Vliestroom' biedt plaats aan dagbesteding, een kapper, fysiotherapeut, tandarts en verenigings- en buurtactiviteiten. Alle woningen en faciliteiten zijn verdeeld over meerdere kleinere gebouwen rondom een centraal ontmoetingsplein, waardoor deze buurt heel mooi aansluit op de omgeving en écht onderdeel is van het dorp.

De zorgmanager van Kwadrantgroep, mevrouw T. van der Hoek, ontvangt het koninklijk paar met een korte uitleg over het zorgcentrum. Onder genot van een kopje koffie gaat het koningspaar met een paar inwoners in gesprek. De appeltaart slaan ze af. "Ik wil wel, maar doe het niet. Sporten gaat namelijk niet vandaag", zegt de koning lachend. "Allemaal Vlielanders?", vraagt Máxima aan de groep. Iedereen knikt instemmend. "Het is hier net een hotel.  Ik rijd met mijn scootmobiel het hele eiland over", zegt een van de oudere bewoonsters. Over het eten en de faciliteiten is ze erg tevreden. 

De 2 werknemers aan tafel komen allebei 'van wal'. Ze wonen hier al een aantal jaar. Hebben jullie moeite gehad met het vinden van woonruimte?" ,vraagt koning Willem Alexander. De ene medewerker heeft een huurwoning gekregen omdat ze in de zorg werkt. De andere hopt heen en weer naar het vasteland. "De Kwadrantgroep stelt appartement beschikbaar in de winter, maar ik verblijf veel op de camping op Vlieland."

De zorg is anders op het eiland dan op het vasteland, vertelt een mederwerker: " De groep bewoners is erg gemêleerd. We hebben allerlei soorten mensen. En iedereen helpt elkaar heel erg." Zorgmanager Van der Hoek vult aan: Dat is ons concept: doorgaan met je leven op het eiland. Of je nou ondersteuning, begeleiding of zorgvraag hebt. Wij begeleiden iedereen daarbij." "Van de wieg tot aan het graf op eiland blijven wonen", zegt burgemeester Schrier. "Het gaat om leefbaarheid." 

Woonzorg Boswijk

Tegen het einde van het gesprek krijgt het koningspaar nog een cadeautje van een bewoner. Vol spanning kijkt ze hoe de koning het papier openscheurt van haar zelfgemaakte schilderij. Ook krijgt Willem-Alexander nog een heel oude munt aangereikt. Een bewoner heeft die met zijn metaaldetector gevonden. Of de koning die wil overhandigen aan prinses Beatrix. Haar hoofd staat er ten slotte op. "Is ze die hier kwijtgeraakt?, grapt de koning. 

Ook de dorpsbewoners die gebruikmaken van de faciliteiten van de Vliestroom krijgen nog de kans een praatje te maken met het koningspaar. De jongste aanwezige is 68 jaar. "Vraag maar niet wie hier de oudste is", reageert een andere  -waarschijnlijk de oudste- aanwezige. Vooral in de wintermaanden, wanneer het een stuk minder druk is op het eiland, maken de bewoners graag gebruik van de activiteiten die worden aangeboden. In de zomer krijgen veel bewoners familie op visite en zijn ze druk met het toerisme. Ook het aanbod vrijwilligers is dan wat mager. "Zien jullie ook veel eenzaamheid, of kennen jullie dat niet op zo'n klein eiland?", vraagt Máxima. "Oh, zeker wel", zegt een van de vrijwilligers. "Maar het is hoe je ermee omgaat. Je moet niet in je stoel blijven zitten." Ze ziet daarin wel een verschil met het vastland: "Iedereen kent elkaar dus we kijken ook naar elkaar om". 

Burgemeester Schrier vertelt dat Ameland en Schiermonnikoog ook interesse hebben in het woonzorgconcept. "We leren van elkaar en geven elkaar het goede voorbeeld. Dit is een mooi voorbeeld van zorg betaalbaar op het eiland houden."

15.25 uur: Eerste stop op Vlieland bij De Jutter

De eerste stop op het 2e Waddeneiland van het streekbezoek is De Jutter. Een stuk of 30 eilanders hebben de regen getrotseerd om Koning Willem Alexander en Koningin maxima een hartelijk welkom te heten op Vlieland. Een enkeling draagt een oranje hoedje of poncho. 

Wie op Vlieland wat wil leren, is bij De Jutter aan het juiste adres. Het is niet alleen een school voor leerlingen van 4 tot 18 jaar, maar ook een kinderopvang, bibliotheek en centrum voor muziek en jongerenwerk ineen. Als enige school op het eiland, staat de Jutter voor uitdagingen en kansen. Tijdens het bezoek van het koninklijk paar vertellen de 2 directeuren, ouders, leerlingen en docenten hierover. 

Leerlingen van groep 1 en 2 staan al te popelen voordat het koningspaar het gebouw binnenkomt. Ze hebben allemaal een eigen kroon geknutseld. "Als de wijzer van de klok op de 12 staat, komt de koning", zegt de juf. Dat is nog ruim 5 minuten, maar toch begint er 1 al met aftellen. Een leerling uit groep 5/6, die bij het gesprek aanwezig mag zijn, checkt nog voor een laatste keer waar ze precies moet zitten. Als het dan eenmaal zo ver is, verlaten de groepen een voor een hun lokaal om de koning en koningin met z'n allen welkom te heten.

Omringd door knutselwerkjes, kinderboeken en een tafel vol Lego nemen de koning en koningin plaats aan tafel. Hoe is het om les te krijgen op een eiland? Het is lekker rustig, iedereen kent elkaar goed en de jongere leerlingen kunnen zich optrekken aan de oudere, vertellen 2 leerlingen uit groep 5/6 en 7/8. Ook de korte lijntjes, de creativiteit en opgroeien in het groen zijn fijn aan een eilandschool, vullen ouders aan. 

Maar er zijn ook nadelen. Zo is het moeilijk docenten te vinden, vertelt directeur Cees Visser. Met name omdat er niet altijd woonruimte beschikbaar is. En voor het voortgezet onderwijs gaat het vaak om tijdelijke posities en weinig uren, omdat de klassen zo klein zijn. "We hebben ze zo hard nodig. Anders kunnen we de school niet draaiende houden", aldus Visser. De Jutter is bezig tijdelijke accomodaties te bieden aan leerkrachten. Dan moeten ze wel bereid zijn samen te wonen met collega's. 

De Jutter

Ook de meetmethoden en richtlijnen van de onderwijsinspectie, die zijn gericht op grote aantallen, werken niet altijd goed voor zo'n kleinschalige school. Zo heeft De Jutter niet alle licenties voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Sommige leerlingen moesten daarom uitwijken naar Terschelling. 

"Is er met zo veel verschillende niveaus in 1 klas wel genoeg aandacht voor ieder kind?", vraagt Maxima. Enige zelfstandigheid is wel nodig, vertelt de docent. Maar de leerlingen zijn erg tevreden met het onderwijs, vertellen 2 leerlingen uit klas 1 en klas 2. "We worden genoeg uitgedaagd. En als je meer of minder wil, kan je dat aangeven." 

Of de leerlingen na school op het eiland willen blijven, daar zijn de meningen over verdeeld. De een weet zeker van wel, de ander juist van niet: "Ik wil kinderpsycholoog worden, maar daar zijn niet genoeg kinderen voor op het eiland." 

14.15 uur: Op Vlieland wordt in spanning gewacht 

Op Vlieland wordt in spanning gewacht op het koninklijk paar, ondanks het slechte weer.

Publiek Vlieland

13.40 uur: cvdK Arthur van Dijk: 'Geslaagd bezoek'

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk kijkt met een goed gevoel terug op het werkbezoek van het koninklijk paar aan Texel. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten vandaag het Noord-Hollandse Waddeneiland en reisden ‘s middags door naar Vlieland. “Het was een geslaagd eerste deel van het streekbezoek”, aldus Van Dijk. “Texel is een hechte gemeenschap waar veel in het teken staat van samen, samenwerking en saamhorigheid. Dat was ook vandaag de rode draad tijdens de activiteiten en de gesprekken met de koning en koningin over de leefbaarheid op de Wadden. Daarnaast vind ik het altijd heel mooi om te zien hoe blij mensen worden van het koninklijk paar.”

13.15 uur: “De Waddeneilanden zijn de parels bovenop Nederland”

Met een dankwoord tijdens een informele bijeenkomst heeft koning Willem-Alexander het Texel-gedeelte van het streekbezoek afgesloten. “De Waddeneilanden zijn de parels bovenop Nederland”, sprak hij lovend tijdens het eerste deel van het tweedaagse werkbezoek. “Ondanks het weer van vandaag blijven jullie dat uitstralen.” De koning sprak in Strandpaviljoen Paal 9 tientallen mensen toe die het bezoek mede mogelijk maakten: “Achter de schermen is heel hard gewerkt aan dit bezoek. Het was een mooie samenwerking tussen de provincies Noord-Holland en Friesland en de eilanden. Heel veel dank voor uw grote inzet.”

12.50 uur: Gesprek met jongeren en jongerenwerkers

De laatste gesprekken die het koninklijk paar vandaag op Texel voert zijn met jongeren en jongerenwerkers. Ze praten onder meer over het leven voor de jeugd op het eiland. Ook bespreken ze met vrijwilligers het Texelse verenigingsleven en de betekenis daarvan voor de gemeenschap. Daarmee zit het bezoek aan Texel erop en vertrekken de koning en koningin naar Vlieland. 

12.40 uur: Koningspaar benoemd tot vriend van Texel Plastic Vrij

Met de overhandiging van een oorkonde, t-shirt en petje zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Strandpaviljoen Paal 9 benoemd tot ‘vriend’ van Texel Plastic Vrij. Dit is een non-profit organisatie die zich inzet om Texel zoveel mogelijk vrij te maken van plastic door opruimacties te organiseren, voorlichting te geven en te investeren in recycling en groene projecten. Het koninklijk paar sprak een tijdje met 2 vertegenwoordigers over het belang van plastic opruimen en deelde ook eigen ervaringen. Zo vertelde de koning dat hij veel plastic doppen en rietjes ziet rondslingeren op straat en in de natuur. De koningin liet weten dat zij en haar gezin plastic afval oprapen als ze gaan wandelen. Het koninklijk paar nam de vriendentitel “met veel blijdschap aan.” “U bent meer dan waardige leden en het is geweldig om u te ontmoeten”, aldus de vertegenwoordigers van Texel Plastic Vrij. “Ga zo door met dit belangrijke werk!”, besloot de koning. 

12.25 uur: Bezoek strand en strandpaviljoen Paal 9

Strand

Na een kort en regenachtig fotomoment op het strand spreekt het koninklijk paar in strandpaviljoen Paal 9 met hulpstrandvonders over hun ervaringen. Op Texel zijn er 6 hulpstrandvonders die dag en nacht klaar staan voor het geval iets op zee gebeurt en er spullen dreigen aan te spoelen. De dienstdoende hulpstrandvonder legt beslag op wat er op het land aanspoelt en schakelt de douane en Rijkswaterstaat in. Dit om te voorkomen dat goederen worden gestolen of blijven liggen op het strand.

Strandvonders

11.46 uur: In gesprek met ondernemers 

Gezeten op hooibalen voeren koning Willem-Alexander en koningin Máxima in schapenboerderij De Waddel een gesprek met Texelse ondernemers over toekomstbestendig en klimaatadaptief ondernemen en ontwikkelen. Texel is voor zoetwatervoorziening volledig afhankelijk van regenwater en van de drinkwaterleiding met het vaste land. Ook geldt er een algeheel beregeningsverbod waardoor gewassen en planten niet besproeid mogen worden. Door toenemende droogte in de zomer is dit een uitdaging voor agrariërs. Het kringgesprek vindt plaats in een stal waarin springerige lammetjes en een luidruchtige onberekenbare kip de nodige hilariteit veroorzaken.

Schapen

11.01 uur: Selfies, foto's en handdrukken

Na het bezoek aan Kaap Skil maakt het koninklijk paar nog even tijd voor een paar selfies, foto’s en handdrukken met tientallen dolenthousiaste toeschouwers. Koningin Máxima krijgt veel complimenten voor haar kleding. “Majesteit, wat heeft u een ge-wel-dige outfit aan!”

Maxima

10.31 uur: Aankomst en ontvangst in Museum Kaap Skil

In de stromende regen worden de koning en koningin begroet door tientallen in regenjassen gestoken Texelaars, toeristen en schoolkinderen. Ze juichen en een enkeling wappert fanatiek met een vlaggetje. Zelfs op het dak van de bakker tegenover Kaap Skil staan mensen. De koning en koningin begroeten de menigte enthousiast. Ze zwaaien en roepen ‘dankuwel’. 

Publiek

Corina Hordijk, artistiek directeur van Kaap Skil en locatiegastvrouw ontvangt het koningspaar meteen daarna bij de ingang van het museum. Bij de maquette van de Reede van Texel krijgen de koning en koningin een korte introductie. Aansluitend worden ze rondgeleid langs de historische vondsten die gevonden zijn in een palmhoutwrak voor de kust van Texel, waaronder de zeventiende-eeuwse zijden jurk. De locatiegastvrouw en een duiker geven een toelichting bij de vondsten. Onder leiding van cvdK Arthur van Dijk volgt een gesprek over het maatschappelijk belang van de collectie en het onderzoek, conservering en behoud van de archeologische vondsten met onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed, een duiker, een onderzoeker van de UVA en betrokken gedeputeerde bij de vondsten, Rosan Kocken.

Kaap Skil

9.59 uur: Veel belangstelling van de media

69 vertegenwoordigers van de media volgen het streekbezoek op de 5 Waddeneilanden. Onder meer 26 fotografen leggen het bezoek geheel of gedeeltelijk vast. Daarnaast reizen er verslaggevers en cameramensen mee van kranten, (foto)persbureaus en radio-en televisieomroepen. Van de Texelse Courant tot Terschelling TV en van Omroep Max tot RTL Nieuws. 

Media

9.28 uur: Koning en koningin landen op Texel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen op Texel. De helikopter met het koninklijk paar landde om 9.28 uur op Texel International Airport. Hier werden zij verwelkomd door de commissarissen van de Koning en de 2 kamerheren van de provincies Noord-Holland en Friesland, burgemeester Uitdehaag van de gemeente Texel en een lichte regenbui. CvdK Arthur van Dijk (Noord-Holland) en cvdK Brok (Friesland) gaven hierna een toelichting op de rode draad van het streekbezoek. Dit deden zij samen met de burgemeesters van de gemeenten Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het gezelschap vertrok vervolgens naar Museum Kaap Skil.

JA2_2038

dinsdag 9 mei, 8.55 uur: “Koninklijk paar kijkt enorm uit naar dit bezoek”

“We zien uit naar een prachtig mooi bezoek”, zei commissaris van de Koning Arthur van Dijk maandagavond op Texel tijdens een startbijeenkomst met onder meer de burgemeesters van de Waddeneilanden. Hij vertelde dat hij het koninklijk paar kortgeleden nog had gesproken. “Ze kijken er enorm naar uit om hiernaartoe te komen. En ze verheugen zich vooral op het ‘goede weer’ dat is voorspeld”, zei Van Dijk met een grijns. Er wordt vandaag namelijk veel regen verwacht op Texel. 

CvdK Arthur van Dijk
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk

“Het is goed om te zien dat er een programma op inhoud is samengesteld”, vulde cvdK Arno Brok van Friesland aan. Hij vroeg in zijn welkomstwoord aandacht voor de leefbaarheid op de Waddeneilanden. “Het is belangrijk dat dit vitale leefgemeenschappen blijven. Dat mensen die vanuit hun familiegeschiedenis al eeuwen verbonden zijn met de Wadden, ook in de toekomst verbonden blijven. Laat het streekbezoek een feest zijn van die 5 eilandgemeenschappen.”

15.30 uur: 5 jaar sinds het vorige streekbezoek aan Noord-Holland

De vorige keer dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima een streekbezoek brachten aan de provincie Noord-Holland is bijna 5 jaar geleden. Op 28 juni 2018 was het koninklijk paar in West-Friesland. De koning en koningin bezochten toen Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik. 

Streekbezoek West-Friesland 2018
Het koninklijk paar tijdens het streekbezoek aan West-Friesland in 2018. Foto: Provincie Noord-Holland | Frank van Beek
 

14.00 uur: Strak schema: 5 Waddeneilanden in 2 dagen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken in 2 dagen 5 Waddeneilanden. Het koninklijk paar start dinsdagochtend op Texel en reist begin van de middag naar Vlieland. Vanaf daar nemen de koning en koningin eind van de middag de snelboot naar Terschelling. Woensdag 10 mei begint met een ochtendprogramma op Terschelling, waarna het koninklijk paar naar Ameland vertrekt. Daarna gaat het naar Schiermonnikoog, waar ‘s middags de afsluiting is van het streekbezoek. Bij slecht weer wordt het programma aangepast. Commissarissen van de Koning Arthur van Dijk (Noord-Holland) en Arno Brok (Friesland) vergezellen het koninklijk paar.

Strak schema 5 waddeneilanden in 2 dagen

8 mei, 13.00 uur: Liveblog over streekbezoek koninklijk paar

Welkom in dit liveblog over het streekbezoek van het koninklijk paar aan Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Vandaag, morgen en overmorgen doen wij in samenwerking met de provincie Friesland in dit liveblog verslag van alle activiteiten. Ook op Twitter, Facebook en Instagram Stories kunt u het bezoek live volgen.

In het teken van leefbaarheid

Het werkbezoek staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden. De Waddeneilanden zijn niet groot en met 5 miljoen bezoekers per jaar in grote mate afhankelijk van toerisme. De 25.000 bewoners leven in hechte gemeenschappen. Ieder eiland heeft zijn eigen identiteit met eigen én gemeenschappelijke uitdagingen. Zo worden onderwijs, zorg en maatschappelijke ondersteuning op de eilanden zelf georganiseerd en dit brengt vaak hoge kosten met zich mee. Ook zijn wonen, leven, toekomstbestendig ondernemen en bereikbaarheid belangrijke thema's. Het gehele Waddenzeegebied staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Waddenzee is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb.

Streekbezoek Waddeneilanden