Monumentale ‘dokterswoning’ bij het provinciehuis aardgasvrij

(04 mei 2023)

De provincie Noord-Holland wil dat al haar panden in 2030 energieneutraal zijn. Sinds kort is de monumentale ‘dokterswoning’ bij het provinciehuis aardgasvrij.

Nog niet zolang geleden kroop de met gas opgewekte warmte er nog via gaten en kieren naar buiten. Maar inmiddels is de monumentale ‘dokterswoning’ aan de Haarlemse Dreef helemaal aardgasvrij. Het pand bij het provinciehuis bewijst daarmee dat een aardgasvrij monument mogelijk is, hoewel monumenten officieel vrijgesteld zijn van de warmtepompplicht. Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge maakte dat op 1 mei 2023 bekend.

Volledig van het gas af

Om al haar panden energieneutraal te maken, stelde de provincie Noord-Holland in april 2019 een routekaart met maatregelen op. ‘Op weg naar een energieneutrale vastgoedorganisatie’ heet het plan. Deadline: 2030. Dat jaar moeten archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum, Paviljoenslaan 3 en 5, Paviljoen Welgelegen en Dreef 1 – de oude dokterswoning – in Haarlem volledig van het gas af zijn. Zonnepanelen op eigen grond wekken dan de benodigde energie op.

Voor Dreef 1 is deel 1 van deze missie geslaagd. Omdat de oude ‘dokterswoning’ relatief klein is, leende het pand zich goed voor een proef. De successen en lessen daarvan worden de komende jaren meegenomen in het aardgasvrij maken van de overige panden van de provincie Noord-Holland.

Bekijk het 6-stappenplan (pdf, download, 276 kB) met successen en leerpunten van de monumentale ‘dokterswoning’.

Monumentale 'dokterswoning' bij het provinciehuis aardgasvrij