Sleuteloverdracht Nuwendoorn een feit

Gedeputeerde Ilse Zaal heeft de 13e-eeuws kasteelruïne Nuwendoorn overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en Stichting Monumentenbezit.

Nuwendoorn wordt in de zomer weer opengesteld voor recreanten en toeristen. 

In 2022 besloot de provincie om Nuwendoorn over te dragen aan een professionele monumentenorganisatie. Daarvoor is een eenmalige instandhoudingsvergoeding van € 2,1 miljoen verleend. Monumentenbezit draagt nu zorg voor de uitvoering van het beheer en stelt de historische plek opnieuw open voor het publiek. Tijdens een feestelijke bijeenkomst voor omwonenden en diverse betrokken organisaties werd de overdracht van Nuwendoorn gemarkeerd. 

Sleuteloverdracht Nuwendoorn een feit

Ilse Zaal: “De provincie is blij dat de nieuwe eigenaar de juiste zorg voor dit erfgoed gaat combineren met toegang voor bezoekers en bewoners. Deze openstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schagen en de vrijwilligers die Nuwendoorn van oudsher een warm hart toedragen en die zorg dragen voor het dagelijks openen en sluiten van de poort. Met het herstel én de heropening van Nuwendoorn kunnen onze bewoners en bezoekers weer genieten van de geschiedenis van deze bijzondere plek.” 

Floris V

Kasteel Nuwendoorn was in de 13e eeuw een dwangburcht van graaf Floris V van Holland in Krabbendam. Het kasteel bestond uit een woontoren, een hoofdburcht en een voorburcht. De provincie Noord-Holland was sinds 1983 eigenaar van het terrein en heeft de kasteelmuren op het terrein gedeeltelijk opgebouwd en een uitkijktoren geplaatst.