Nationale Opera & Ballet wint prijs voor duurzaamheid

Nationale Opera & Ballet (NO&B) heeft de International Opera Award ontvangen voor hun inzet voor duurzaamheid.

De duurzame verbouwing van de nieuwe kleine zaal van het theater; Studio Boekman, is één van de initiatieve van NO&B. Provincie Noord-Holland heeft met de regeling Subsidie Verduurzaming Culturele Instellingen hier € 536.926 aan bijgedragen.

Duurzame Studio Boekman

In de afgelopen maanden is de kleine zaal, nu genaamd Studio Boekman, verbouwd en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke functie als theaterzaal voor jonge theatermakers. Er zijn daarbij verschillende energiebesparende en energieopwekkende maatregelen genomen. Zo heeft Studio Boekman LED-verlichting, een klimaatbeheersingssysteem en zonnepanelen op het dak. Ook is er gedurende de verbouwing gebruik gemaakt van bestaande materialen en duurzame grondstoffen. Op de wanden zijn bijvoorbeeld stalen panelen hergebruikt die uit het decor komen van een operaproductie. Naast duurzaam (ver)bouwen is er bij NO&B ook aandacht voor circulaire decors en herbruikbare kostuums voor de opera- en balletproducties. 

De woordvoerder van NO&B: “Als een van de grootste culturele instellingen zijn we ons bewust van onze ecologische voetafdruk en nemen actief maatregelen om onze impact te beoordelen en te minimaliseren. Daarom zetten we ons in om kunst op een duurzamere manier te produceren."

De verbouwing is nog niet helemaal afgerond, maar Studio Boekman is wel al in gebruik. Ga voor meer informatie naar www.operaballet.nl/studio-boekman

Dutch National Opera & Ballet
(foto: Luuk Kramer)