Een mooie groene werkdag voor gedeputeerde Rosan Kocken

Gedeputeerde Rosan Kocken hielp 3 november mee tijdens de GroenSpoor plantestafette in Heemskerk en de start van de Nationale Natuurwerkdag in Haarlem.

's Ochtends opende ze samen met leerlingen van basisschool St. Leonardus uit Heemskerk en Noord-Hollandse wethouders en klimaatburgemeesters het plantseizoen met het oogsten van jonge bomen en struiken. Deze worden herplant in verschillende gemeenten. "Geef me een schop en zeg wat ik moet doen", zei Kocken met een glimlach voordat ze enthousiast aan de slag ging.

's Middags stak de gedeputeerde natuur en landschap in Haarlem de handen uit de mouwen bij stichting Ecoring voor de start van de Nationale Natuurwerkdag. Zo werkte Kocken mee aan het knotten van de wilgen en het maken van takkenrillen. 

Een mooie groene werkdag voor gedeputeerde Rosan Kocken

Het oogsten en herplanten is onderdeel van de GroenSpoor plantestafette die voor het vierde jaar door Noord-Holland trekt. Dankzij de plantestafette krijgt het groen elders in de provincie een tweede kans. Met deze actie vragen samenwerkende organisaties De Groene Reiger, MeerBomenNU, PWN, Natuur en Milieufederatie en de provincie Noord-Holland aandacht voor groene activiteiten in Noord-Holland, waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn. 

“Het najaar is hét seizoen om nieuwe bomen en struiken aan te planten", aldus gedeputeerde Kocken. “Geweldig dat we met zoveel vrijwilligers, organisaties en gemeenten de biodiversiteit vergroten en onze onderlinge band versterken. Ik hoop van harte dat veel inwoners van Noord-Holland geïnspireerd raken door de Plantestafette en MeerBomenNu en ook hun buurt helpen vergroenen. Zonder vrijwilligers redden we het niet.”

Groen met nieuwe bestemming

Directeur natuur en beleving van PWN Sjakel van Wesemael legde uit dat de jonge bomen en struiken uit het duinreservaat worden gehaald, omdat de wortels leidingbreuken kunnen veroorzaken. Daarmee brengen ze de levering van drinkwater in gevaar. Dankzij MeerBomenNu krijgt het groen een nieuwe bestemming.

MeerBomenNu is een initiatief van Stichting MEERGroen, Urgenda en Caring Farmers. In de afgelopen 3 jaar verhuisden in Nederland 1,4 miljoen jonge bomen en struiken van kansarme naar kansrijke plekken bij boeren en burgers. Daarbij zijn ruim 10.000 vrijwilligers betrokken door heel Nederland. Jonge bomen die anders zouden vergaan, krijgen zo de kans om uit te groeien tot een volwassen exemplaar. Zo vergroent Nederland sneller en goedkoper. Dat houdt klimaatverandering tegen en vergroot de biodiversiteit.

Samen aan de slag voor het klimaat

De GroenSpoor Plantestafette is een initiatief van De Groene Reiger. Door gezamenlijk te planten worden mensen enthousiast gemaakt om zelf ook aan de slag te gaan. Bij de Plantestafettes zijn bewoners, scholen, ondernemers en lokale natuurverenigingen betrokken. Experts en vrijwilligers van Landschap Noord Holland, Groei en Bloei en leerlingen van VONK (Clusius College) begeleiden de planters.

De Plantestafette vindt plaats in de gemeenten Heiloo, Drechterland, Beverwijk, Uitgeest, Dijk en Waard, Koggenland, Heemskerk, Bergen, Castricum, Stedebroec, Velsen, Enkhuizen, Alkmaar en Schagen.

Een mooie groene werkdag voor gedeputeerde Rosan Kocken

Natuurwerkdag 2023

In de middag bezocht Kocken in Haarlem stichting Ecoring voor de start van de Nationale Natuurwerkdag. Hier hielp ze mee aan het knotten van de wilgen en het maken van takkenrillen. De gedeputeerde bedankte de aanwezigen en complimenteerde de vrijwilligers voor hun inzet voor de natuur. “Jullie bijdrage is belangrijk voor natuurbehoud en -herstel. Niet alleen in deze buurttuinen maar overal in Haarlem en het land zijn vrijwilligers actief. 

De Natuurwerkdag is een mooie manier om het belang van natuur te onderstrepen en dit extra onder de aandacht te brengen. En het is laagdrempelig om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met anderen iets te doen voor natuur bij in de buurt.”

Een mooie groene werkdag voor gedeputeerde Rosan Kocken

De Nationale Natuurwerkdag is al 23 jaar het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Het doel is om mensen te enthousiasmeren om zich in te zetten voor de natuur bij hen in de buurt én om kennis te maken met de vrijwilligers die al aan het werk zijn in hun leefomgeving. Op meer dan 500 locaties in heel Nederland zetten 15.000 trotse vrijwilligers samen de schouders eronder voor een groene en gezonde leefomgeving.

Alle klussen tijdens deze Natuurwerkdagen dragen bij aan de biodiversiteit en hebben een positieve impact op de natuur. Er is voor genoeg te doen voor iedereen. Meer weten? Kijk dan hier.