Laatste grote werkzaamheden bij de nieuwe Zaanbrug

Op 10 en 11 november 2023 zijn de stalen vallen van de nieuwe Zaanbrug in de brug gehesen.

Een val is de klep in het wegdek dat open en dicht gaat voor het scheepvaartverkeer. De werkzaamheden maken onderdeel uit van de nieuwe brug over de Zaan tussen Wormer en Wormerveer. Met het plaatsen van de vallen komt de afronding van de werkzaamheden aan de Zaanbrug in zicht. 

De nieuwe Zaanbrug wordt een ophaalbrug, met een val voor het autoverkeer en 2 vallen voor de fiets-en voetgangerspaden. De vallen worden geopend met een tegengewicht dat aan een balans boven op de brug hangt. De vallen en balans zijn tussen 8 en 10 november vanuit Friesland per schip via het IJsselmeer, het IJ en de Zaan naar de Zaanbrug vervoerd. Vanaf daar werden eerst de kleinere vallen in de brug gehesen. Op 11 november werd aansluitend het grootste val, van 21 meter lang en 10 meter breed, met een hijskraan vanaf een ponton in de Zaan op z’n plaats in de Zaanbrug getild. 

Ook de balans kreeg in het weekend van 10 tot en met 13 november een definitieve plek. Het plaatsen van de 25 meter lange balans trok veel bekijks. De balans weegt 260 ton, dat gelijk staat aan het gewicht van zo’n 43 olifanten. Het werd eveneens met een hijskraan vanaf de ponton op de brug gehesen. Een deel van de hijswerkzaamheden zijn op beeld vastgelegd. Het filmpje is te bekijken via deze link.

Videostill timelapse Zaanbrug

De komende periode blijft het nieuwe val grotendeels open staan om het scheepvaartverkeer door te laten varen. De aannemer werkt dan verder aan de techniek die het mogelijk maakt om de brug te kunnen bedienen. Ook wordt de brug verder afgebouwd, door het plaatsen van leuningen, het zorgen voor verlichting en het aanbrengen van wegmarkering. Naar verwachting kan de nieuwe Zaanbrug rond de jaarwisseling in gebruik genomen worden.

Vervanging Zaanbrug

De werkzaamheden maken deel uit van het vervangen van de Zaanbrug. De Zaanbrug wordt vervangen door een ophaalbrug, die voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug krijgt een bredere en hogere doorvaart. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt. Tijdens de bouw van de Zaanbrug kan al het verkeer (behalve vrachtverkeer) gebruik maken van een tijdelijke brug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg in Wormerveer. 

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Met dit programma wil de provincie Noord-Holland de bevaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden. 

De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur, Gebr. Beentjes en HSM Steel Structures uitgevoerd.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via de projectsite Zaanbrug of de regionale Facebookpagina @ZaanstreekWaterland