De Week van het Donker

Het belang van donkerte voor mens en dier staat centraal tijdens de Week van het Donker, van 21 tot en met 27 oktober 2023.

De Week gaat vooraf aan het landelijke evenement Nacht van de Nacht op 28 oktober. Allerlei unieke nachtactiviteiten in Noord-Holland belichten dit thema tijdens de Week. Dit evenement wordt georganiseerd door Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, provincie Noord-Holland is sponsor. De kick-off van deze week is in ARTIS-Planetarium Amsterdam op 21 oktober. 

De Week van het Donker

Kick-off in ARTIS

De kick-off van de Week van het Donker ‘Mag het licht uit!’, biedt een gevarieerd programma in het ARTIS-Planetarium, met onder andere Samuelle van Deutekom, boswachter bij Staatsbosbeheer, en Prof. Joke Meijer van BioClock Consortium. Deze deskundigen leggen uit waarom het donker zo belangrijk is voor mens en dier en waarom het belangrijk is om lichtvervuiling tegen te gaan. Tussendoor gaan de bezoekers met behulp van het planetarium op reis door het universum en ervaren zij de sterrenhemel zonder lichtvervuiling. Aanvullend ervaren de bezoekers de natuur en donkerte van dichtbij met een nachtwandeling door de dierentuin. 

De avond wordt geopend door gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur en Landschap) van de provincie Noord-Holland. “Het mooie aan deze week is dat we onze inwoners, ondernemers en gemeenten bewustmaken van wat kunstlicht in de avond en nacht doet met dieren. Een sfeerverlichte tuin kan het gedrag van insecten en zoogdieren veranderen met gevolgen voor hun voortplanting. Vogels ondervinden weer hinder van fel verlichte kantoorgebouwen en dat zorgt voor moeilijkheden in hun oriëntatie. We helpen de natuur een handje als we vaker het licht uitdoen.”

Kaarten voor de kick-off zijn verkrijgbaar via www.weekvanhetdonker.nl en ARTIS.

Planetariumshows

Van 24 tot en met 27 oktober kunnen bezoekers op 3 locaties in Noord-Holland terecht voor unieke planetariumshows. Bij De Helderse Vallei in Den Helder, de Zandwaaier in Overveen en de bibliotheek in Alkmaar kan men meer leren over donkerte, nachtdieren en lichtvervuiling.

Op de locatie’s Den Helder en Overveen is een opblaasbaar planetarium van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA). Sterrenkundigen nemen de bezoekers mee op reis tijdens een planetariumshow. Ze vertellen daarbij meer over het effect van lichtvervuiling. Verder zijn er verschillende kinderactiviteiten en lezingen. Iedereen kan ter plaatse kleine informatiegidsen meenemen over lichtvervuiling, met tips wat men daar zelf aan kan doen.

Reserveer een tijdslot -entree is gratis- voor een planetariumshow op www.weekvanhetdonker.nl. Daar staat ook het volledige programma per locatie.

Belang van donkerte

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Ook heeft te veel kunstlicht een negatief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Met de Week van het Donker vraagt Natuur en Milieufederatie Noord-Holland meer bewustzijn voor het belang van donkerte en aandacht om spaarzamer met verlichting om te gaan. De Week van het Donker wordt georganiseerd voorafgaand de landelijke Nacht van de Nacht. Door het hele land worden tijdens deze dag ook evenementen georganiseerd.