Expositie in provinciehuis: Ma 間 - Embrace the Space

De expositie 'Embrace the Space' is van 13 oktober 2023 tot en met 5 januari 2024 te zien in het provinciehuis in Haarlem.

8 Haarlemse kunstenaars laten zich inspireren door hun liefde voor Japan. Gezamenlijk tonen zij op eigen wijze hun kijk op het begrip ‘Ma’ (間); de essentie van de Japanse esthetiek. De tentoonstelling is te zien in het  kader van Kunstlijn Haarlem 2023 dat als overkoepelend thema ‘Liefde’ heeft. 

Met een interessante mix van verschillende kunstvormen en technieken hebben de deelnemers het concept ‘Embrace the Space’ vorm gegeven. Maartje Blans, Barta de Broekert, Inge Evers, Liselore Halink, Klaas Kamphuis, Christhilde Klein, Tanja Kuipéri, Karen Winnubst tonen hun werk in de expositie. 

Expositie in provinciehuis: Ma 間 - Embrace the Space
Foto door Christhilde Klein

'Ma'

Ma 間 is beschreven als een pauze in de tijd, een interval of leegte in de ruimte. Het Japanse kanji-teken voor Ma combineert de tekens voor poort en zon. De deur staat symbool voor de ruimte, terwijl de zon door de lege deuropening schijnt. 

Curator Karen Winnubst: ”In de Japanse cultuur en kunst is de interpretatie van lege ruimtes net zo belangrijk als de rest van het kunstwerk. Door bewust lege ruimtes te creëren, wordt de aandacht voor de zichtbare objecten of elementen benadrukt en ontstaat een gevoel van rust, evenwicht en harmonie. Het bestaan van Ma in een kunstwerk kan geïnterpreteerd worden als een leegte vol mogelijkheden. In een tijd waarin we steeds meer spullen kopen, onze ruimtes vullen met meer items, opgaan in de hectiek en altijd druk zijn, kan Ma ons hiervan afleiden. Het creëert een vacuüm. Het geeft ons tijd om stil te staan en na te denken. Het brengt enige orde in chaos en harmonie en rust in ruimte en tijd.”

Embrace the space
'Seascape' door Karen Winnubst

Bezoeken

De expositie is op werkdagen gratis te bezoeken in provinciehuis Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 te Haarlem. De expositie is ook te bezoeken tijdens het Kunstlijnweekend op 4 en 5 november. Paviljoen Welgelegen is zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Op zaterdag 4 november vindt er ook een opening plaats om 11.00 uur in de Statenzaal van Paviljoen Welgelegen. Spreker is Japanoloog Maria van den Broek en Hélène Seiyu Codjo bespeelt de shakuhachi fluit.

Dreefexposities

In de reeks ‘Dreefexposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de nieuwe serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een expositie te zien over de geschiedenis van het gebouw.