Lancering wandelapp door gedeputeerde Beemsterboer

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer heeft tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed de Duurzaam Erfgoed Wandelapp Alkmaar gelanceerd.

Met deze app kunnen geïnteresseerden een wandelroute volgen die langs inspirerende en duurzame erfgoedlocaties leidt in en rond Alkmaar. Tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed delen gemeenten, provincies, het Rijk, restauratiebedrijven, verduurzamingspecialisten en monumenteneigenaren ervaringen en kennis over het verduurzamen van de monumentensector. 

Gedeputeerde Cultureel erfgoed Jelle Beemsterboer: “De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat iedereen van ons mooie erfgoed kan blijven genieten. Om het erfgoed door te kunnen geven aan de volgende generaties moeten we ons erfgoed verduurzamen. Om die reden dragen we graag bij aan de activiteiten die tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed worden georganiseerd. De app zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen op een leuke manier kunnen genieten van 8 monumenten in Alkmaar, waarbij ze ook informatie krijgen over het monument en de duurzaamheidsmaatregelen die zijn toegepast.”

lancering app - week van duurzaam erfgoed

De provincie draagt op diverse manieren bij aan het verduurzamen van erfgoed, bijvoorbeeld met het ontzorgingsprogramma. Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk, ontstaan in 1887 en de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld, maakt gebruik van dit programma. Op de daken van de veiling liggen zonnepanelen en de vloot is geëlektrificeerd. Het museum heeft plannen nog meer te verduurzamen. Het ontzorgingsprogramma van de provincie Noord-Holland helpt hen daarbij door begeleiding op maat van een duurzaamheidscoach.

De Week van het Duurzaam Erfgoed wordt jaarlijks georganiseerd door De Groene Grachten, samen met Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De wandelapp is ontwikkeld door De Groene Grachten en MOOI Noord-Holland. 

lancering app 2 - week van duurzaam erfgoed