Broekhornerbrug in gemeente Dijk en Waard dicht om geluidshinder omwonenden te verminderen

De provincie voert van 9 oktober tot en met eind november 2023 werkzaamheden uit aan de Broekhornerbrug tussen Broek op Langedijk en Heerhugowaard. Deze werkzaamheden zijn nodig om de geluidshinder die bewoners ervaren te verminderen. De brug is hierdoor 8 weken afgesloten voor autoverkeer. Het autoverkeer wordt omgeleid vanaf 9 oktober tot in de week van 27 november 2023. Fietsers kunnen wel gebruik blijven maken van de (fiets)brug.

De werkzaamheden aan de Broekhornerbrug en de werkzaamheden aan de rotonde Nauertogt door Liander zijn op elkaar afgestemd. De Nauertogt blijft open om de regio bereikbaar te houden.

Omleiding

Vanaf de Uitvalsweg in Broek op Langedijk wordt het autoverkeer omgeleid via Papenhorn, Westelijke Randweg, Nauertogt naar de Schagerweg (N245), Provincialeweg (N504) en Westerweg (N242) naar de Broekerweg in Heerhugowaard. 

Vanaf de Broekerweg wordt autoverkeer omgeleid via de Westerweg (N242), Nollenweg (N508), Schagerweg (N245), Nauertogt, Westelijke Randweg en Papenhorn naar de Uitvalsweg. 

Verminderen geluidsoverlast

In 2014 is de Broekhornerbrug in gemeente Dijk en Waard vervangen. Sindsdien ervaren de omwonenden meer geluids- en trillinghinder als het verkeer over de brug rijdt. Daarnaast is de hoeveelheid (zwaar) verkeer sterk toegenomen en zijn er meer woningen bijgebouwd. Eerdere maatregelen om de geluidshinder te verminderen hebben onvoldoende effect gehad. De provincie treft daarom opnieuw maatregelen om de geluidsoverlast te beperken. De brug is daarom voor 8 weken afgesloten voor autoverkeer.

De provincie realiseert zich dat dit voor bewoners uit de gemeente, de (transport)bedrijven en andere weggebruikers veel verkeershinder oplevert. Omdat de werkzaamheden niet allemaal tegelijkertijd kunnen plaatsvinden en elkaar opvolgen, is deze langere periode nodig om alle werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Werkzaamheden

Aannemer BAM Civiel voert de maatregelen uit in opdracht van de provincie Noord-Holland. Het betreft het verstevigen van de liggers waar het brugdek op steunt, het plaatsen van stille voegovergangen en het bevestigen van platen met akoestisch materiaal aan de geleiderail. Ook wordt de aansluiting van de weg op de brug verbeterd en de slijtlaag van het brugdek vernieuwd.  

Meer informatie

Met vragen kunnen weggebruikers en bewoners contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) of via servicepunt@noord-holland.nl. Of volg de werkzaamheden via de regionale Facebookpagina Alkmaar en omstreken

Broekhornerbrug Langedijk - Heerhugowaard