&Holland magazine over samenwerken tijdens stormen

Hoe blijft de provincie veilig wanneer bomen breken als luciferstokjes? De nieuwe &Holland laat zien hoe er wordt samengewerkt op stormdagen.

De afgelopen 1,5 jaar raasden er meerdere zware stormen door Noord-Holland. Wat is op zo’n moment precies de rol van de provincie? Aan de hand van storm Poly (5 juli 2023) schetsen een servicedeskmedewerker, weginspecteur en omgevingsmanager in &Holland een beeld van hun werk onder extreme weersomstandigheden. Van roodgloeiende telefoons tot adrenalinekicks, en van storm in het hoofd tot duimpjes omhoog. 

Daarnaast schetst het magazine een beeld van de haven van de toekomst. Er wordt toegewerkt naar een nieuw energiesysteem dat grotendeels draait op wind- en zonne-energie. Hierin spelen de havens een grote rol. Die gaan namelijk behoorlijk veranderen. Naast vis- en industrie-gerelateerde bedrijven gebruiken straks maakbedrijven en de offshore-industrie de kades. Ook worden havens dé uitvalsbasis voor personeel dat windparken op zee aanlegt en onderhoudt. 

&Holland magazine over samenwerken tijdens stormen
Lees hier de nieuwe &Holland

Wist je trouwens dat inwoners van Noord-Holland al 22 jaar het goedkoopst uit zijn met de zogeheten opcenten op de motorrijtuigenbelasting? Ondanks een zeldzame verhoging blijft dat óók in 2024 zo. &Holland legt uit waaraan het geld wordt uitgegeven en hoe het kan dat Noord-Holland de laagste opcenten van alle provincies heeft.

Fladderende feitenkennis

De &Holland-quiz gaat deze keer over vleermuizen. Ze zijn erg nuttig omdat ze tal van insecten eten, zoals muggen en insecten die schade toebrengen aan landbouwgewassen. De provincie Noord-Holland beschermt vleermuizen onder meer met nestkasten en vleermuisvriendelijke verlichting langs diverse wegen. Test je fladderende feitenkennis in de quiz en win een vleermuizennestkast!

Koopjesjacht en kroegentocht

In de rubriek ‘Op de markt’ staat de traditierijke Lappendagmarkt in Hoorn centraal. Dat is – kort door de bocht – een combinatie van een koopjesjacht en een kroegentocht. Tijdens het populaire evenement geven inwoners tips voor leuke activiteiten, zoals de stoomtrein tussen Hoorn en Medemblik, een rondvaart over het Markermeer of een bakkie bij Koffie van Hoorn. 

Het Dilemma speelt zich deze keer af aan de waterkant. Sportvissers gebruiken vaak lood, bijvoorbeeld voor het verzwaren van de vislijn of in kunstaas en voerkorven. Maar de Europese Unie wil vissen met lood in 2027 verbieden, omdat dat giftig en schadelijk is voor milieu en gezondheid. Is een loodvrije hengelsport mogelijk?

Gratis abonnement

Leuk? Neem via deze pagina meteen een gratis abonnement en ontvang &Holland voortaan elke 2 maanden in de e-mailbox.