Maak nieuwe contacten en meld je aan voor de Keti Koti dialoogtafel

Samen met Keti Koti Tafel organiseert de provincie Noord-Holland op vrijdag 6 oktober 2023 een dialoogtafel in het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem. “Als je je open stelt, kan je echt de diepte in. Je maakt een connectie van mens tot mens.”

Op deze bijzondere locatie gaan witte Nederlanders en Nederlanders van kleur 1 op 1 met elkaar in gesprek. Zij delen tijdens de maaltijd persoonlijke ervaringen en herinneringen binnen het thema ‘wie was ik, wie ben ik nu en wie wil ik worden’. “Dankzij deze opzet had ik echt aandacht voor het verhaal van mijn gesprekspartner. Door universele thema’s te bespreken, zie je niet alleen verschillen maar juist ook overeenkomsten”, vertelt Munira Blom. Zij deed mee aan een eerdere editie van de dialoogtafel. 

Ook Tjalling Kramer reflecteert op zijn deelname: “Ik ben een witte man en heb zelf weinig discriminatie ervaren. Het is best schrikken om te horen hoe het er soms nog aan toe gaat in onze samenleving. Confronterend hoe actueel het onderwerp ‘racisme’ is. Echt een eye-opener.” De dialoogtafel wordt volledig begeleid; wie er spreekt en welke onderwerpen er aan bod komen. “Daardoor loopt het gesprek vanzelf. Ik voelde mij op mijn gemak. En het is ook gewoon heel leuk om met zo’n diverse groep mensen in contact te komen.”

Tijdens de dialoogtafel deel je niet alleen je verhaal, het is ook de bedoeling dat je luistert naar de ander. “Als je je open stelt, kan je echt de diepte in”, aldus Munira. “Je maakt een connectie van mens tot mens. Ik ben mij ook bewust geworden van mijn eigen vooroordelen. Door die los te laten, komen we samen verder.”

Maak nieuwe contacten en meld je aan voor de Keti Koti dialoogtafel
Keti Koti dialoogtafel 

Tijdens de dialoog eten de deelnemers een maaltijd uit het slavernijverleden. Aan het begin en aan het eind worden rituelen uitgevoerd die verwijzen naar de slavernij. En tussen de gesprekken door zingt het koor Fri Yeye de treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden ten tijde van de slavernij. “De rituelen maken de context van het onderwerp duidelijk. Vooral de treurliederen kwamen heel erg binnen”, aldus Blom. Kramer vult aan: “Het is heel mooi om dat te ervaren binnen een groep.”  
De commissaris van de Koning neemt ook deel en zal een Kon Na Leti uitspreken. Een kort persoonlijk verhaal in relatie tot het thema. Kon na Leti staat voor ‘de eigen waarheid naar het licht brengen’. 

Meer informatie over de Keti Koti dialoogtafels is te vinden op www.ketikotitafel.nl

Tentoonstelling

Voorafgaand aan de dialoogtafel kunnen deelnemers de tijdelijke tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het verleden’ bezoeken. De expositie biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van maker en gastcurator Winston Brandon. Zijn tot slaaf gemaakte voorouder werd van Ghana naar Suriname overgebracht. 4 getalenteerde kunstenaars - Larissa Neslo, Elvis Chen, Quentley Barbara en Laurence Focke - maakten unieke beeldende kunstwerken voor deze tentoonstelling. Hiermee reflecteren de kunstenaars op het slavernijverleden en gaan ze de dialoog aan met de bezoekers.

Programma en aanmelden

Tussen 17.00 en 18.00 uur kunnen deelnemers de tentoonstelling bezoeken in Paviljoen Welgelegen en om 18.30 uur start de dialoogtafel. De avond duurt tot circa 21.00 uur. De locatie is het provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem.
Ook deelnemen aan de dialoogtafel? Meld je dan aan via de webpagina van de dialoogtafel. Daar staat ook een overzicht van de sprekers en andere deelnemers. Deelname aan de dialoogtafel en het bezoek aan de tentoonstelling is kosteloos. 

Maak nieuwe contacten en meld je aan voor de Keti Koti dialoogtafel