Olthof herhaalt: ''IJmond moet schoner en gezonder"

Ruim 200 belangstellenden kwamen maandag 26 september naar de informatiebijeenkomst over de uitstoot van Tata Steel.

Tijdens deze avond in het Telstarstadion in IJmuiden gaf het RIVM toelichting op haar onderzoek naar de relatie tussen de uitstoot van het Tata Steel terrein en de gezondheid van inwoners in de IJmond.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De gezondheidsrisico’s in de IJmond zijn te groot, reageert staatssecretaris Vivian Heijnen (IenW) op de bevindingen. Het rapport schept helderheid in wat te doen. De staatssecretaris noemde dat verschillende organisaties een rol hebben. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) voert controles uit op grond van de huidige normen. Op Europees niveau moet worden gekeken naar de normen en de grensoverschrijdende aspecten. 

Expertgroep

Met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt Heijnen dat gezondheidsdoelen in de maatwerkafspraken moeten worden opgenomen. Deze afspraken maakt het ministerie onder meer met Tata Steel. De staatssecretaris presenteerde op de bijeenkomst de expertgroep Gezondheid IJmond, die advies gaat uitbrengen aan het Kabinet.

Schoner en gezonder

Het RIVM-onderzoek bevestigt de huidige inzet van de provincie richting Tata Steel om vergunningen aan te scherpen, strakker toezicht te houden en strenger te handhaven. 
Gedeputeerde Jeroen Olthof laat weten dat de IJmond schoner en gezonder moet. Hij herhaalde zijn standpunt dat gezondheid een betere plek in de wet- en regelgeving moet hebben. Ruim een week geleden benoemde Olthof dit ook in het Rondetafelgesprek van de Tweede Kamer. Dit is een opgave van de gezamenlijke overheden. 

Vervolgens kwamen de lokale sprekers aan de beurt. Wethouder Brigitte van den Berg van Beverwijk  nam namens de IJmondgemeenten het woord. Ook directeur Hans van den Berg van Tata Steel kon tekst en uitleg geven. Directeur Tata Steel Van den Berg bevestigde dat de Kooksgasfabriek 2 vóór 2030 wordt gesloten.

De Dorpsraad sprak in middels een verklaring die door de presentator van de bijeenkomst werd voorgelezen. 

Handtekeningen

Tijdens de pauze overhandigde Greenpeace aan de staatssecretaris ruim 38.000 handtekeningen met de oproep om in te grijpen voor de gezondheid in de omgeving van Tata Steel.
Na de pauze waren drie deelbijeenkomsten over het onderzoek van het RIVM, de maatwerkafspraken die het Rijk gaat maken met Tata Steel en over de werkzaamheden van de OD NZKG bij vergunningverlening, toezicht en handhaving.