Onthulling beeld: Geef de natuur ruimte in de stad

In de tuin van het provinciehuis in Haarlem is op 9 september het beeld future sTREEts onthuld door gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur en Landschap).

Het beeld, dat is gemaakt door beeldend kunstenaar Marianne Lammersen, staat symbool voor hoe de mens omgaat met groen in de omgeving waarin zij woont. Zowel in de stad als in het landelijk gebied. De vraag die centraal staat: wat kan gebeuren wanneer Noord-Hollanders worden uitgedaagd om ruimte terug te geven aan de natuur om deze te laten floreren?

In onderstaande video vertellen Kocken en Lammersen over het belang van meer groen in steden. Ook komt ecologisch hovenier Anniek Herder aan het woord. Zij kleedde het beeld aan met inheemse planten. “Groen zorgt ervoor dat we ons beter voelen in onze omgeving”, legt Kocken uit. “Daarnaast is groen belangrijk om extreme weersomstandigheden op te vangen en wordt dit binnen steden steeds belangrijker. Dit beeld laat zien hoe dat eruit kan zien.”

Onthulling beeld: Geef de natuur ruimte in de stadKlik op de afbeelding om de video te starten 

Groen Kapitaal

future sTREEts kwamt tot stand door inzet van Groen Kapitaal, hét netwerkplatform voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren. Groen Kapitaal staat voor innovatieve oplossingen, die natuur combineren met economie, landbouw, infrastructuur en leefomgeving. Groen Kapitaal inspireert, stimuleert, verbindt. Alle kleine vergroeningsacties dragen bij aan een groter geheel van een gezonde groene leefomgeving. In bredere zin draagt de provincie met Groen Kapitaal goede voorbeelden en kennis uit. Noord-Holland doet dit samen met gemeenten en waterschappen via samenwerking met de Natuur- en Milieufederatie en Stichting Steenbreek. Hiermee werken de deelnemende partijen gezamenlijk aan het verhogen van de biodiversiteit en het verlagen van hittestress en wateroverlast.