Vereniging De Hollandsche Molen uit Amsterdam ontvangt predicaat Koninklijk

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft woensdag 13 september namens de koning het predicaat Koninklijk uitgereikt aan vereniging De Hollandsche Molen.

Een bijzonder recht dat zij danken aan 100 jaar inzet voor het voortbestaan, malende én draaiende houden van de oude wind- en watermolens in Nederland. 

Commissaris Arthur van Dijk: “In de jaren 20 van de vorige eeuw werd heel Nederland aangesloten op het elektriciteitsnet. De molen was niet meer nodig. Gelukkig waren er mensen die beseften dat de molens beter verdienden dan de sloop. Dit vanwege hun cultuur-historische waarde, maar zeker ook om de schoonheid en het karakteristieke van het Hollandse landschap te bewaren. Mede dankzij de vereniging zijn er in Nederland 1.200 oude molens behouden en ook nog eens voorzien van de status Rijksmonument. Het vak van molenaar wordt nog steeds uitgeoefend en het ambacht is sinds 1971 cultureel erfgoed bij Unesco.” 

Vereniging De Hollandsche Molen uit Amsterdam ontvangt predicaat KoninklijkCdK Arthur van Dijk, Nicole Bakker en burgemeester Jos Wienen bij molen De Adriaan 

Nederland is en blijft een molenland. Dat blijkt wel uit het aantal en de grote diversiteit aan molens in ons land. Vanuit de hele wereld komt men kijken en zoals de vereniging zelf zegt: "Molens. Ze winnen land, malen koren en vangen wind. Molens zetten altijd wat in gang." En dat is precies wat de vereniging 100 jaar geleden zelf ook heeft gedaan: het behoud van de molens in gang gezet, met als resultaat het behoud van onze unieke monumentale iconen.

Predicaat Koninklijk

Het ontvangen van een Koninklijk predicaat is een bijzondere aangelegenheid. Partijen die in aanmerking willen komen voor het predicaat, moeten aan allerlei voorwaarden voldoen en doen een aanvraag bij de burgemeester in hun vestigingsplaats. Die controleert de gegevens en schrijft een advies dat wordt aangeboden bij de provincie. De provincie wint ook adviezen in en bundelt deze vervolgens. De commissaris van de Koning schrijft op basis daarvan ook zelf een advies aan de Koning.