Procedure ruimtelijke inpassing faunaverbinding Maxisweg gestart

De provincie Noord-Holland wil een faunaverbinding bouwen aan de Maxisweg in Muiden. Deze verbinding is het laatste onderdeel dat nodig is om de natuurgebieden tussen het Naardermeer en het Waterland boven Amsterdam te verbinden.

De provincie werkt samen met partners en inwoners aan het versterken, beschermen en verbinden van de natuur. De faunaverbinding aan de Maxisweg is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dit netwerk versterkt de natuur en verbindt gebieden onderling met natuurstroken, bermen en watergangen, faunapassages en natuurbruggen. Zo hebben planten en dieren een betere kans zich te verspreiden en voort te planten. Dit vergroot de biodiversiteit. De faunaverbinding biedt een veilige oversteek voor dieren als de ree, otter en ringslang. Maar ook kleinere dieren als amfibieën en muizen kunnen er gebruik van maken. Er komt ook water onder de passage door, zodat ook waterdieren een groter leefgebied krijgen. Lees hierover meer op de pagina Over het project.

Planning

Het is gebleken dat de financiële middelen die de provincie beschikbaar heeft niet toereikend zijn voor het meest optimale ontwerp van de faunapassage. De provincie vraagt daarom aanvullend budget aan bij het Rijk. Vooruitlopend op deze financiële aanvulling wordt de procedure voor de ruimtelijke inpassing gestart. Voor het ontwerp zal een uitwisseling in de bestemming van stukken grond plaatsvinden. De verbinding is geheel gelegen in de Waterlandtak-West. Samen met Staatsbosbeheer heeft de provincie een pilot met waterbuffels. De aanvraag hiervoor wordt bij de gemeente ingediend.  

Zodra er een positieve beoordeling door de gemeente is en een voldoende middelen voor uitvoering zijn, wordt er gezocht naar een geschikte aannemer. Er volgt dan een concrete planning voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Meer informatie en contact

Bekijk meer informatie over het project op de pagina Faunaverbinding Maxisweg. Omwonenden en anderen met vragen kunnen contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail servicepunt@noord-holland.nl

Maxisweg