Provincie levert ruim 5 hectare nieuwe natuur op

Provincie Noord-Holland heeft 5,2 hectare landbouwgrond omgevormd tot natuur bij Egmond aan den Hoef.

Hiermee is weer een stuk Natuurnetwerk Nederland afgerond. PWN voerde dit project in opdracht van de provincie uit en leverde het natuurgebied halverwege maart op. Zij gaan het stuk natuur verder beheren. De ruim 5 hectare natuur ligt in de binnenduinrand bij Egmond, ook wel het ‘Zuidelijk Pollenvlak’ genoemd. Er is een duinrel aangelegd. Deze zorgt ervoor dat het water langer wordt vastgehouden in het gebied. Het water stroomt vervolgens veel langzamer af naar andere gebieden. Dit is een belangrijke stap in het behoud en herstel van de natuur in de duinen. 

Natuur bij Egmond aan den HoefFoto: Martijn van Schaik

Bos

Op ongeveer 2 van de 5 hectare komt bos. Dat draagt bij aan een gevarieerd ecosysteem met verschillende plant- en diersoorten. De bomen die PWN plant zijn ter compensatie van bos dat eerder is gekapt om ruimte te maken voor een nieuwe waterfabriek in Heemskerk. Verder wordt nog een wandelroute aangelegd. Gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur en Water) is blij dat dit project is afgrond. "Hier smelten 2 doelen samen: de natuur die zichzelf herstelt en dan gevolgen van klimaatverandering opvangt. Dit alles binnen de unieke setting van de duinen, waar we de bijzondere natuur koesteren en versterken.”

Natuurnetwerk

Het Natuurnetwerk Nederland vergroot natuurgebieden en verbindt deze aan elkaar. Zo krijgen planten en dieren meer kans zich te verspreiden en voort te planten. Dit helpt de verscheidenheid aan dieren en planten in stand te houden. De provincie is verantwoordelijk voor de afronding van het Natuurnetwerk. Lees voor de laatste stand van zaken over het Natuurnetwerk het weblog van gedeputeerde Kocken.