Eerste sluis provincie klaar voor bediening op afstand

De Sluis Purmerend is de eerste sluis van de provincie Noord-Holland die op afstand bediend wordt.

Donderdagavond 1 februari 2024 werd de Sluisbrug (sluis en brug) Purmerend officieel aangesloten op de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange in Heerhugowaard. “Het team heeft hier hard aan gewerkt. Het testpersoneel werkte veel in de nachten om de hinder voor het verkeer overdag te minimaliseren. De aansluiting van de eerste sluis is een belangrijke stap in onze totale ambitie om steeds meer bruggen en sluizen centraal te bedienen”, aldus gedeputeerde Mobiliteit Jeroen Olthof, die het startsein gaf bij de primeur.

Eerste sluis provincie klaar voor bediening op afstandDe Sluis Purmerend is de eerste sluis van de provincie Noord-Holland die op afstand wordt bediend.

Vanuit de centrale openen en sluiten bedienaren voortaan de sluis en brug. Zij kijken mee via beelden van 11 camera’s die een totaalbeeld geven van het verkeer rondom de sluis en de brug. De bedienaren communiceren via speakers zodat ze eventuele aanwijzingen kunnen doorgeven. Om aansluiting op de bediencentrale mogelijk te maken, werd de Sluis Purmerend de afgelopen weken omgebouwd en getest.

Betere doorstroming

De provincie sluit steeds meer bruggen en sluizen in Noord-Holland aan op de bediencentrale in Heerhugowaard. Door vanuit één centrale op afstand te bedienen kan de provincie  bruggen en sluizen veilig bedienen en het weg- en scheepvaartverkeer beter op elkaar afstemmen. Dat zorgt voor een betere doorstroming. Met centrale bediening stimuleert de provincie goederenvervoer over water en neemt de druk op het wegennet af.

Veilige bediening

Onderstaande video laat zien wat centrale bediening op afstand betekent voor de veiligheid. Bekijk hoe de brug- en sluisbedienaren in de bediencentrale te werk gaan, waarom de provincie steeds meer bruggen centraal gaan bedienen en waarom dat minstens zo veilig of zelfs veiliger is dan bediening vanuit een brugwachtershuisje naast de brug.

Planning andere bruggen en sluizen

In het winterseizoen van 2024 (januari-april) sluit de provincie in totaal 2 bruggen en 2 sluizen aan op de bediencentrale in Heerhugowaard. Na de sluisbrug Purmerend worden ook de Schoorldammerbrug, de Burgemeester Visserbrug in Den Helder en de Tolhuissluis bij Nieuwkoop/Uithoorn omgebouwd. Bij de planning op de webpagina van het project staat aangegeven wanneer de werkzaamheden bij de bruggen of sluizen klaar moeten zijn.