Gedeputeerde Staten positief over tijdelijke woningen Oekraïners in Oostzaan

Gedeputeerde Staten staan positief tegenover het plaatsen van 21 tijdelijke woningen voor de huisvesting van Oekraïense ontheemden in Oostzaan. De woningen worden geplaatst voor een periode van 10 jaar.

De locatie, Twiskeweg naast nr. 107, valt binnen recreatiegebied ’t Twiske, onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (NNN). 

Decoratieve foto: opvanglocatie in opbouw

De gemeente Oostzaan is verplicht Oekraïense ontheemden op te nemen. De gemeente wil de opvang graag mogelijk maken aan de Twiskeweg en heeft ontheffing gevraagd aan de provincie Noord-Holland. 

Natuurnetwerk Nederland (NNN)                                                                                                 

De locatie ligt in een gebied dat deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het natuurnetwerk is een natuurgebied en dus bedoeld voor natuurontwikkeling. Nieuwe ontwikkelingen en activiteiten in het NNN zijn alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De provincie heeft daarom als voorwaarde gesteld dat de gevolgen voor het NNN zoveel mogelijk worden beperkt. Op de projectlocatie worden mitigerende en herstelmaatregelen getroffen. Met de gemeente is ook afgesproken dat ter compensatie een ander deel van 't Twiske in het NNN wordt opgenomen. Dit compensatiegebied is gelegen aan de zuidelijke rand van 't Twiske, op ongeveer 1,5 kilometer ten zuiden van het projectgebied. Dit gebied heeft eenzelfde oppervlakte als het projectgebied. De gemeente Oostzaan moet ook de juridische noodzaak voldoende motiveren en voldoen aan overige wet- en regelgeving. 

Tijdelijke woningen Oostzaan                                                                                                             

De gemeente heeft eerder een ontheffingsverzoek ingediend voor het plaatsen van 50 tijdelijke woningen op de locatie Zuideinde/Skoon. Deze locatie kan echter niet op korte termijn bouw- en woonrijp worden gemaakt. Vandaar dat de gemeente een nieuw verzoek heeft ingediend.

Advies Commissie Ruimte                                                                                                                

De Statencommissie Ruimte spreekt op 11 maart 2024 over het voorstel. Als de leden van de commissie instemmen, dan wordt de ontheffing definitief verleend.