Pendules en klokken in expositie TIJD=NU

Een bijzondere collectie pendules en wandklokken is nu te zien in de tentoonstelling TIJD=NU in het provinciehuis, paviljoen Welgelegen.

De klokkencollectie bestaat uit ‘vuurvergulde’ pendules (kleine klokken voor bijvoorbeeld op een kast of schouw) gemaakt in de periode 1798-1830, de tijd dat ook het paviljoen werd gebouwd. Daarnaast zijn er ook 2 bijzondere klokken te bewonderen, van koper en email. Deze 2 klokken zijn geschenken van verschillende gemeenten voor het inrichten van het paviljoen als provinciehuis in 1930. Ze hebben dan ook de kenmerkende Art-Deco stijl uit deze periode.

Vuurvergulden

Voor het maken van de ‘gouden’ pendules is de oude techniek vuurvergulden gebruikt. Bij vuurvergulden wordt puur goud en kwik gemengd tot een papje genaamd amalgaam. Het amalgaam wordt aangebracht en verhit waarbij het kwik verdampt en het goud zich verbindt met het onderliggende metaal. 

Vanwege de giftige kwikdampen die vrijkomen, is deze techniek heel ongezond. Vroeger werden gevangenen voor dit werk ingezet. In ruil daarvoor kregen ze bepaalde privileges. Rond 1830 is de techniek officieel verboden vanwege het gevaar voor de gezondheid. Dankzij moderne apparatuur kan het vuurvergulden nu op een veilige en milieuvriendelijke manier plaatsvinden. 

Pendules en klokken in expositie TIJD=NU

Tenstoonstelling TIJD=NU

Naast de klokkencollectie zijn er werken van 7 kunstenaars te zien. Allen hebben zij zich laten inspireren door het begrip tijd en ruimte in de breedste zin van het woord. De tentoonstelling TIJD=NU is tot en met 5 april te bezoeken in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem. Openingstijden op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.