"Hij stelde een interessante en logische vraag: 'Waarom luisteren ze niet naar ons?’"

We hebben te maken met veel uitdagingen. Energie, wonen, asiel, stikstof. Alles staat met elkaar in verbinding. We moeten daar niet over somberen, maar dit met elkaar zo goed mogelijk aanpakken. Waar het op aankomt is dat we naar elkaar luisteren.

Dit zegt de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, in zijn nieuwjaartoespraak.

Groepsfoto Arthur van Dijk met prokkelduo's in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen

Tijdens de verkiezingen heb ik een traditie waarbij ik met een stapel appeltaarten in de achterbak van de auto zoveel mogelijk stembureaus bezoek.
 
In een aantal stembureaus in Noord-Holland worden mensen met een verstandelijke beperking ingezet. Ter voorbereiding nodigen we deze vrijwilligers uit op het Provinciehuis. Op deze bijeenkomst raakte ik in gesprek met een jongeman met een verstandelijke beperking. Hij was betrokken bij het stemproces, vriendelijk en politiek geïnteresseerd. Hij stelde mij een buitengewoon interessante en logische vraag; ‘Waarom luisteren ze niet naar ons?’

Gelukkig durfde hij dit te vragen en zichzelf kwetsbaar op te stellen. Dit heeft mij aan het denken gezet. Het is een hele goede vraag zonder een makkelijk antwoord.

Lees de hele nieuwjaarstoespraak.