TIJD = NU: nieuwe expositie in Paviljoen Welgelegen

Tijd is een relatief begrip. De nieuwe tentoonstelling TIJD = NU laat tijd en ruimte, in de breedste zin van het woord, zien door de ogen van 7 kunstenaars.

Pieter Kusters; Holding on to the perfect time 2010
Pieter Kusters: Holding on to the perfect time (2010).

De tentoonstelling, samengesteld door curator Margreet Bouman, wordt vrijdag 12 januari 2024 om 17.00 uur feestelijk geopend in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. 

7 kunstenaars in 1 expositie

Al het werk van de deelnemende kunstenaars vertegenwoordigt aspecten van de begrippen tijd en ruimte. Van Jaap Ploos van Amstel hangen 2 stillevens in de expositie die de bezoeker attendeert op de vergankelijkheid van de mens en het verstrijken van de tijd.
 
Margreet Bouman toont onder andere het 31-delige werk 'Universum Zonder Titel 2021'. Een serie collages en tekeningen die de oneindige ruimte in het heelal en die binnen ons zelf verbeelden. Vanaf 1980 plaatst Margreet Bouman zichzelf in haar werk. Elk portret op zich is weliswaar figuratief, maar tezamen ontstaat een overkoepelend, abstract thema over tijd en ruimte.
 
Het duo Driessens & Verstappen fotografeerden een jaar lang 1 dag in de week op dezelfde plaats en tijd een plek in de Kennemerduinen. Alle seizoenen trekken in een oneindige ruimte voorbij. Het resultaat is een intrigerende timelapse van een jaar bij het Vogelmeer. 
 
'3 minuten' van Wim Gijzen is een oud werk uit 1970. Een klok tikt de tijd weg. De wijzerplaat blijft drie minuten zichtbaar, beginnend op 12 uur, maar er lijkt iets niet helemaal correct te zijn… Dit werk maakt deel uit van de reeks 'vergissingen'. De meeste van deze werken houden verband met ruimte en geografie, maar in dit specifieke geval behandelt Gijzen het onderwerp tijd.
 
Overkoepelende thema’s in het werk van Kees de Goede zijn energie, tijd en ruimte. Zijn vraag is: ‘Hoe ziet de wereld eruit en hoe het heelal? Waar bevind ik me en hoe verhoud ik me tot het andere?'. Hij toont werk uit 1993-1994 en recente werken.
 
Van Pieter Kusters zijn aquarellen en keramiek te zien zoals het werk 'Holding on to the perfect time', geïnspireerd op reclames van horloges. Meestal staan de wijzers daarin op ongeveer 10 voor 2 of 10 over 10. De perfecte horloge tijd. Het werk Bakkers droom verwijst naar een middeleeuwse houten gevangeniscel, opgesloten in een zeer kleine ruimte voor een zeer akelige, lange tijd.
 
Guido van der Werve toont 'Nummer negen (The day I didn't turn with the world) 2007'. Voor dit videowerk heeft hij 24 uur op de as van de wereld, op de Noordpool, doorgebracht. Een heel etmaal draaide hij niet met de aarde mee, maar draaide de planeet om hem. 

Guido-van-der-Werve-Nummer-negen-time-lapse-photography-to-HD-video-Geographic-Northpole-2007
Guido van der Werve: Nummer negen (2007).
 
Naast de werken van de kunstenaars zijn ook de klokken uit de collectie van de provincie Noord-Holland in de expositie te zien. Ze geven allemaal een andere tijd aan maar ergens in een universum is dat de juiste tijd.

Gratis toegang

De expositie TIJD = NU in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem is te zien op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur van 12 januari tot en met 5 april 2024. Toegang is gratis. 

Paviljoen Welgelegen

In Paviljoen Welgelegen is de historische tentoonstelling 'Welkom in Welgelegen' te bezoeken. Een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners en gebruikers. Daarnaast is er 4 keer per jaar een Dreef expositie. Dit zijn wisselende tentoonstellingen met moderne kunst van kunstenaars uit Noord-Holland. Ga voor meer informatie naar: www.paviljoenwelgelegen.nl.

Margreet-Bouman-TIJD-2022
Margreet Bouman: TIJD (2022).