Natuurvriendelijke oevers in het nieuwe Spoorpark Zuid in Amsterdam

Het Waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) opende op woensdag 10 juli het nieuwe Spoorpark Zuid.

Het Waterschap AGV heeft in het park 280 meter aan natuurvriendelijke oevers aangelegd. Deze planten en waterplanten op de oevers zuiveren het water. Het waterschap onderzoekt of de oevers ook de waterkwaliteit van de Sloterplas verbetert. Het Spoorpark Zuid heeft daarnaast een grote natuurspeeltuin en een speeleiland met waterpomp. Ook zijn er bruggen, vlonders én schuilplekken voor dieren zoals ijsvogels en marters.

Natuurvriendelijke oevers in het nieuwe Spoorpark Zuid in Amsterdam

De provincie Noord-Holland wil de waterkwaliteit in de Noord-Hollandse wateren verbeteren. Dit doet de provincie onder meer door subsidie te geven voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers in het Spoorpark Zuid en door natuurvriendelijke oevers aan te leggen langs het Noordhollandsch Kanaal, zoals in Purmerend en Den Helder

Wat zijn natuurvriendelijke oevers?

Met het proefproject Zuiverende Grachten legt het Waterschap AGV in het Spoorpark natuurvriendelijke oevers aan. De waterkwaliteit in de Sloterplas en de waterwegen eromheen is namelijk een punt van zorg. Er zijn te weinig (verschillende) waterplanten en -diertjes. Natuurvriendelijke oevers zijn een geleidelijke overgang tussen land en water. Door deze overgang is er meer kans op waterplanten en opgroei- en paaimogelijkheden voor vis. In dit artikel van de provincie is meer te lezen over de verschillende soorten natuurvriendelijke oevers. Het waterschap onderzoekt of onderwaterplanten hier beter kunnen groeien. De komende jaren leggen ze op meerdere plekken rondom de Sloterplas natuurvriendelijke oevers aan. Dit is een van de maatregelen vanuit het Kaderrichtlijn Water (KRW) programma, gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit in en om de Sloterplas. 

Natuurvriendelijke oevers in het nieuwe Spoorpark Zuid in Amsterdam

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit

Ook roept het waterschap bezoekers van het park op om te helpen het water schoon te houden door bijvoorbeeld hondenpoep op te ruimen. Ook het voeren van de eendjes en rommel in het water maakt het water troebel en planten en dieren ziek.

Beluister de podcast over Spoorpark Zuid.