19 maart: bijeenkomst over ecologisch onderzoek isoleren huizen

De provincie houdt op 19 maart een informatiebijeenkomst over de zogenaamde pre-Soortenmanagementplan (SMP) systematiek in Noord-Holland. Deze bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor projectleiders en beleidsadviseurs van gemeenten in Noord-Holland, maar ook isolatiebedrijven en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om aan te sluiten.

De bijeenkomst op 19 maart vindt plaats van 13.45 tot 16.30 uur in de Johan Remkeszaal op het provinciehuis Noord-Holland aan de Dreef 3 in Haarlem. Meld u aan.

Decoratieve foto: iknstalleren van dakisolatie

Net als een ontheffing op grond van een Soortenmanagementplan (SMP) geeft een pre-SMP een gebiedsgerichte ontheffing van de Wet natuurbescherming om verblijfplaatsen van beschermde dieren zoals vleermuizen te verstoren. Hier is vraag naar bij onder andere gemeenten. Zij willen op grootschalig niveau toestaan dat woningen worden geïsoleerd. Dat kan nu niet omdat bijvoorbeeld vleermuizen vaak in spouwmuren leven.

Het verschil is dat er met een pre-SMP geen ecologisch onderzoek hoeft plaats te vinden. Het is daarom een tijdelijke oplossing ter voorbereiding op een SMP. Om gebruik te mogen maken van een pre-SMP-ontheffing zijn er enkele randvoorwaarden. Deze werkt de provincie nu uit in een pre-SMP-systematiek. Het is de bedoeling dat deze half 2024 in werking treedt.

Op de bijeenkomst wordt ingegaan op de vooruitgang, is er tijd voor vragen en komen 4 sprekers. Sylvia Temminck, projectleider, vertelt over de voortgang van het project. Margreet van Klaveren, werkzaam bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug en lid van de begeleidingsgroep, vertelt over haar ervaringen rondom het pre-SMP proces. Jeroen Koorevaar van adviesbureau E.C.O. Logisch komt wat vertellen over de opleiding voor isolatiebedrijven waar E.C.O. Logisch in kan voorzien. Tot slot licht David Brouwer van Natuurinclusief zijn onderzoek naar de compensatieopgave toe. Ook neemt hij de aanwezigen mee in de mogelijkheden voor alternatieve verblijfplaatsen. De gedeputeerde voor klimaat en natuur, Rosan Kocken, licht de rol en betrokkenheid van de provincie toe. Na afronding kunnen deelnemers de informatiemarkt bezoeken en is er tijd om te netwerken. 

Er wordt momenteel hard aan gewerkt om dit mogelijk te maken in Noord-Holland en we hopen op korte termijn een startdatum te kunnen communiceren. Tot die tijd kan er in Noord-Holland niet geïsoleerd worden conform de pre-SMP systematiek. Houd de website van Servicepunt Duurzame Energie in de gaten en schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de actuele situatie.

Wet Natuurbescherming

Om gebouwen te mogen isoleren is het bij sommige gevel- en dakisolatie nodig om te onderzoeken of er diersoorten leven die beschermd worden door de Wet natuurbescherming (Wnb). Dit onderzoek heet ecologisch onderzoek. Ecologisch onderzoek per gebouw en per gebouweigenaar is inefficiënt. Een alternatief is een soortenmanagementplan (SMP). Een SMP houdt in dat gemeenten in 1 keer voor een gebied of de gehele gemeente ecologisch onderzoek doen. Hierbij nemen ze maatregelen ter bescherming van aanwezige diersoorten. Hierdoor is individueel ecologisch onderzoek per woning niet meer nodig. Op grond van een SMP krijgen gebouweigenaren een gebiedsgerichte ontheffing op het verbod om verblijfplaatsen van beschermde dieren te mogen verstoren.