Amarant Bakkers uit Avenhorn ontvangt predicaat Koninklijk

Commissaris van de Koning (CvdK) Arthur van Dijk reikte vrijdag 15 maart namens de Koning het predicaat Koninklijk uit aan Amarant Bakkers uit Avenhorn.

Al meer dan 100 jaar bakken zij met veel toewijding en vakmanschap brood voor meer dan 225 supermarkten in Nederland en België. Bekijk ook de video (YouTube) over de uitreiking.

YouTube still video 100 jaar Amarant

Van Dijk: “Amarant Bakkers heeft de tijdsgeest goed aangevoeld en is op tijd overgestapt op een efficiëntere manier van brood bakken, moderne transportmiddelen, milieuvriendelijker productieproces en gebruik van duurzame landbouw. Die vooruitziende blik resulteerde ook in een eigen uitzendbureau Bakkerswerk. Waar veel bedrijven moeite hebben om voldoende geschoold personeel te vinden, weet Amarant mensen via Bakkerwerk te vinden en te binden door een eigen opleiding. Ook maatschappelijk zijn zij altijd enorm betrokken. Door de oprichting van de Stichting Bake for Life worden mensen in Uganda en Kenya in staat gesteld hun eigen kost te verdienen. Ook is Amarant initiatiefnemer van het Nationaal schoolontbijt en met de stichting We Love Baking laten zij zien hoe ontzettend trots zij zijn op het prachtige bakkersvak. Mooie en relevante initiatieven voor een betere wereld”. 

Amarant eigenaar op de foto met het predicaat koninklijk en commissaris van de Koning en burgemeester

Predicaat Koninklijk

Het ontvangen van een Koninklijk predicaat is een bijzondere aangelegenheid. Partijen die in aanmerking willen komen voor het predicaat moeten aan allerlei voorwaarden voldoen en doen een aanvraag bij de burgemeester in hun vestigingsplaats. Die controleert de gegevens en schrijft een advies dat wordt aangeboden bij de provincie. De provincie wint ook adviezen in en bundelt deze vervolgens. De commissaris van de Koning schrijft op basis daarvan ook zelf een advies aan de Koning.