Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zet stappen richting herstel

De financiële herstelmaatregelen die het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft gepresenteerd in het herstelplan om controle te krijgen over zijn kortlopende financiering, zijn goedgekeurd.

De goedkeuring is verleend door de financiële toezichthouders, de provincies Noord-Holland en Utrecht.  

Als een waterschap voor 3 achtereenvolgende kwartalen de kasgeldlimiet overschrijdt, moeten de financiële toezichthouders daarvan op de hoogte worden gesteld. De kasgeldlimiet is het maximale bedrag aan kortlopende leningen dat het waterschap mag aantrekken. Ook moet een plan, om binnen de kasgeldlimiet te blijven, ter goedkeuring worden voorgelegd. Op 5 februari heeft het Waterschap AGV dit plan gepresenteerd aan de provincie Noord-Holland en de provincie Utrecht.

Herstelplan kasgeldlimiet

In het gepresenteerde plan zet het waterschap onder meer in op het versterken van de controle op het belastingproces en het versnellen van de belastinginning. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het waterschap in het vierde kwartaal van 2024 weer binnen de kasgeldlimiet blijft.  

De afgelopen jaren heeft het waterschap achterstanden opgelopen rondom het heffen en innen van de belastingen, omdat ze zijn overgestapt op een nieuw belastingsysteem. De achterstanden worden nu ingehaald. Door deze versnelling van de belastingheffing en -inning en door het toepassen van overlappende betaaltermijnen, worden inwoners dit jaar geconfronteerd met meerdere aanslagen. AGV heeft daarover gecommuniceerd en voor belastingplichtigen is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen.

Op 26 maart 2024 is het plan goedgekeurd door de provinciebesturen van Noord-Holland en Utrecht. Het waterschap informeert de provincies maandelijks over de voortgang.