Europese verkiezingen 2024: Stemmen voor Europa in Noord-Holland

Op 6 juni 2024 is het al zover. Voor de tiende keer mogen Nederlanders hun stem uitbrengen voor Europa.

Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, roept iedereen op te gaan stemmen. En legt uit waarom je stem ertoe doet in onderstaande video. 

YouTube still video commissaris
Of bekijk video op YouTube.

Dag van Europa

Vandaag staat de provincie Noord-Holland op Hemelvaartsdag, ook stil bij een andere, minder bekende feestdag, namelijk de ‘Dag van Europa’. Elk jaar wordt op 9 mei de ‘Schumanverklaring’ herdacht in de Europese Unie. In 1950 pleitte de Franse minister Robert Schuman ervoor om de Duitse en Franse productie van kolen en staal onder een gezamenlijke autoriteit te plaatsen om vrede op het Europese continent in de toekomst te bewaren. Kolen en staal waren namelijk belangrijke grondstoffen voor de economie en oorlogsvoering. Dit wordt ook wel gezien als het startpunt van de huidige Europese Unie. 

Grote Nederlandse lijsttrekkersdebat

Weet je nog niet wat je gaat stemmen? Op 16 mei organiseert het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) in Hilversum het Grote Nederlandse lijsttrekkersdebat. Het debat is ook online te volgen (19.00 - 20.30 uur) via het Youtube-kanaal van het HNP.

Meer informatie

Bekijk de pagina Noord-Holland in Europa van de provincie als je wilt weten over wat de provincie in Noord-Holland doet.