Sneller extra woonlaag op gebouwen met handreiking

Hoe kunnen we de woningbouw snel, duurzaam en betaalbaar opschalen? Door een verdieping toe te voegen aan bestaande gebouwen.

Om dit ‘optoppen’ op grote schaal mogelijk te maken, hebben gemeenten en woningcorporaties kennis nodig. Daarom lieten 5 provincies en vereniging van woningcorporaties, Aedes, een Handreiking optoppen (pdf, 627 kB) ontwikkelen. 

De handreiking is een samenwerking van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht, Noord- Holland, Zuid-Holland en Aedes. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer: “Voor de vele mensen die een woning zoeken, is het belangrijk om alle kansen om woningen te bouwen te benutten. Optoppen is ook zo’n kans. De provincie Noord-Holland heeft daarom € 2,5 miljoen subsidie beschikbaar voor opgetopte woningen die duurzaam worden gebouwd met biobased of secundaire materialen.”

Voordelen

Optoppen heeft veel voordelen. Doordat er geen grond hoeft worden aangekocht, is het mogelijk om snel en betaalbaar te bouwen. Dit vermindert de druk op de oververhitte grondmarkt. Optoppen past vaak binnen bestaande omgevingsplannen. De inkomsten van de nieuwe woningen kunnen gebruikt worden om het bestaande gebouw te verduurzamen en te verbeteren door bijvoorbeeld het toevoegen van een lift. 

De grootste kansen voor optoppen liggen in de naoorlogse wijken. Daar zijn vaak lage flatgebouwen te vinden met een constructie die meer kan dragen dan het nu doet. Bovendien zijn deze panden vaak in eigendom van corporaties die hierdoor hun woningvoorraad kunnen uitbreiden.

Versnelling mogelijk

Door de 8 stappen uit de handreiking efficiënt te doorlopen, is het mogelijk om van idee tot oplevering in een optopproject te realiseren in 2 jaar tijd. Op termijn kan het proces verder worden gestandaardiseerd, waardoor de snelheid nog verder kan toenemen.
Lees meer in de handreiking ‘Optoppen: realisatiegids voor gemeenten en corporaties’.

Lage flatgebouw met extra woonlaag
Lage flat met extra woonlaag