Subsidie voor snelle aanpak invasieve exotische planten

Met een nieuwe subsidieregeling stelt de provincie Noord-Holland jaarlijks voor een periode van 4 jaar € 250.000 beschikbaar voor het bestrijden van invasieve exotische planten in natuurgebieden.

Het geld is bedoeld voor de uitvoeringskosten en voor de verbetering van de samenwerking tussen organisaties, bijvoorbeeld voor het gezamenlijk opstellen van een gebiedsplan. 

Invasieve exoten zijn planten (of dieren) die in een natuurgebied terecht zijn gekomen, maar daar niet horen. Ze kunnen zich goed aanpassen, verspreiden zich snel en tasten de biodiversiteit aan. Ze kunnen andere planten of dieren verdringen. 

Voorbeelden van invasieve exotische planten zijn de reuzenberenklauw, de grote vlotvaren, de waterwaaier, de mahonie, de Aziatische duizendknoop, de Amerikaanse vogelkers en de rimpelroos. Voorbeelden van invasieve exotische dieren zijn de Amerikaanse voseekhoorn, de wasbeerhond, de zonnebaars, de Nijlgans en de Aziatische hoornaar. 

Subsidie voor snelle aanpak invasieve exotische planten
Foto: Japanse duizendknoop

Het Rijk heeft de provincie verantwoordelijk gesteld de verspreiding en impact van invasieve exoten te beperken. 

Hoe de provincie Noord-Holland dat doet in haar natuurgebieden staat beschreven het in Programma Invasieve Exoten (pdf, 348 kB). Zo levert de provincie bijvoorbeeld een financiële bijdrage aan het Kennisnetwerk Invasieve Exoten (KNIE). Ook werkt de provincie samen met Friesland en Groningen aan een communicatiecampagne over invasieve exoten op de Waddeneilanden. 

De Commissie Landelijk Gebied bespreekt het Programma Invasieve Exoten in oktober. De subsidieregeling start in januari. 

Momenteel wordt vanuit het Uitvoeringsprogramma Natuurherstel al op verschillende locaties overwoekering door invasieve exotische planten aangepakt, bijvoorbeeld het verwijderen van de Japanse duizendknoop: zie deze video.  

Subsidie voor snelle aanpak invasieve exotische planten
Foto: reuzenberenklauw