Aanpak van overwoekering door Japanse duizendknoop

In het Goois Natuurreservaat wordt overwoekering door de Japanse duizendknoop aangepakt.

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die andere plantsoorten verdringt en de biodiversiteit aantast. Met machines en handmatig werk wordt deze plant verwijderd uit het natuurgebied. Bekijk de video (YouTube) over de aanpak.

Video aanpak Japanse duizendknoop

Overwoekering 

De Japanse duizendknoop is een voorbeeld van een invasieve exoot. Dit betekent dat hij oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt (exoot) en zich zo sterk vermenigvuldigt dat hij de omgeving overneemt (invasief). Hij heeft geen natuurlijke vijanden en groeit daardoor heel snel en krachtig. Dit is een bedreiging voor plantsoorten die van nature in dit gebied voorkomen (inheems) en geen kans krijgen om te groeien. Ook verdwijnen dieren die afhankelijk zijn van de inheemse plantsoorten om te leven.  

Voorkomen van schade 

De Japanse duizendknoop is niet alleen een probleem voor de biodiversiteit, maar hij kan ook schade veroorzaken. Zijn sterke wortels kunnen wegen, gebouwen, leidingen, bruggen en riolen aantasten. Dit kan extra kosten of gevaarlijke situaties opleveren. Het is belangrijk om dat te voorkomen. 

Aanpak 

Met machines wordt de grond afgegraven en de wortels van de plant worden eruit gezeefd. Daarna wordt de bodem afgedekt. Dan krijgt de plant geen zuurstof meer en sterven de wortels af. Als de Japanse duizendpoot eenmaal ergens gevestigd is, is hij moeilijk om weer weg te krijgen. Een klein stukje wortel dat ergens achterblijft kan al snel weer uitgroeien. Wanneer er toch weer nieuwe stengels opkomen, worden die handmatig uitgestoken. Dit moet wel 3 tot 5 jaar lang gebeuren, vaak doen vrijwilligers dat. 

Natuurherstel 

De natuur is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. De provincie voert samen met partners extra maatregelen uit om schade aan de natuur te herstellen. Deze maatregelen zijn noodzakelijk voor de bescherming van verschillende plant- en diersoorten en hun leefgebieden. Bekijk hier de hele videoreeks over natuurherstel.