Schilderij Zicht op Welgelegen na 200 jaar terug in Haarlem

Een schilderij maken van een gebouw dat je niet in het echt hebt gezien. Dat is wat Hendrik de Cort deed 200 jaar geleden toen hij paviljoen Welgelegen schilderde.

Het schilderij ‘Zicht op Welgelegen’, dat De Cort in opdracht van Henry Hope maakte, is nu te bewonderen in het paviljoen aan de Dreef in Haarlem. Bekijk de video (YouTube) over het schilderij.

Kunsthistoricus Marc Schreuder en conservator Simone Memel voor het schilderij

Zicht op Welgelegen

Henry Hope, opgegroeid in een rijke bankiersfamilie, liet paviljoen Welgelegen bouwen zodat hij een buitenplaats met een kunstgalerij kon combineren. In het paviljoen had hij een uitgebreide collectie schilderijen van Hollandse, Italiaanse en Franse meesters. Hendrik Jozef Frans de Cort, geboren in Antwerpen in 1742, was een schilder van stadsgezichten en landschappen. Hoewel hij pas op late leeftijd begon met schilderen, werd hij in korte tijd erg succesvol.  

Toen Hope opdracht gaf aan De Cort om zijn geliefde Welgelegen te schilderen, was er politieke onrust in de Zuidelijke Nederlanden en vluchtte De Cort naar Engeland. Hieruit kan worden opgemaakt dat De Cort paviljoen Welgelegen nooit in het echt heeft gezien. Dat blijkt ook uit de vrije interpretatie die is gebruikt om de Hout (het park aan de voorzijde van het paviljoen) weer te geven. Daarnaast is het vogelperspectief van de compositie van het schilderij niet wat je in werkelijkheid zou hebben gezien. Voor het maken van ‘Zicht op Welgelegen’ heeft De Cort zich laten inspireren door 2 prenten en een maquette van het paviljoen. 

Met de aankoop van ‘Zicht op Welgelegen’ is het voor het eerst in meer dan 200 jaar dat er een schilderij uit de collectie van Henry Hope terugkeert naar het paviljoen. 

Kunstcollectie

Paviljoen Welgelegen is vanaf de bouw een inspiratiebron geweest voor kunstenaars. In de expositie ‘Welkom in Welgelegen’ zijn hier bijzondere voorbeelden van te zien zoals prenten en gravures uit de bouwperiode tot opdrachten die door eigentijdse kunstenaars zijn uitgevoerd. Deze en andere kunstwerken zijn te zien van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur op Paviljoen Welgelegen, Dreef 2 in Haarlem. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op Paviljoen Welgelegen.