Podcastafleveringen seizoen 1

Luister hier alle de podcastafleveringen van Jouw Noord-Holland van seizoen 1. Op de pagina's staat meer informatie bij de podcast.

  • 10. Verwarmt het binnenste van de aarde straks jouw huis?

    Wist je dat 40% van alle energie in Nederland wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen en gebouwen? Als we van het gas af willen, kan warmte uit het binnenste van de aarde een oplossing zijn om verder te verduurzamen.

  • 9. Waar zijn de 1000 eilanden van Noord-Holland gebleven?

    Nog niet eens heel lang geleden had Noord-Holland een 'Rijk der 1000 eilanden'. Als ronkende reisgidstitel had deze 'droombestemming' een stoet eilandhoppers naar de provincie kunnen lokken. Maar zover kwam het niet. Wat is er gebeurd met de 1000 eilanden van Noord-Holland?

  • 8. Eten we straks allemaal insecten en zeewier?

    In Noord-Holland vinden mooie duurzame voedselinitiatieven plaats met zeewier, slateelt op water en zelfs buffelmozzarella. Rolien gaat op zoek naar het eten van de toekomst.

  • 7. Wat gebeurt er met een gewonde egel langs de weg?

    Wat moet je doen als je een gewond dier vindt langs de provinciale weg? Voor het antwoord klopte Rolien aan bij weginspecteur Arjen Timmers die vaak als eerste ter plaatse is na een melding.

  • 6. Wie was de eerste Noord-Hollander?

    Wie was de eerste Noord-Hollander? En hoe zag Noord-Holland er eeuwen geleden eigenlijk uit? Rolien zoekt & vindt de antwoorden in Huis van Hilde, het archeologiemuseum en -depot van de provincie Noord-Holland.

  • 5. Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek?

    Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek? Rolien zoekt het antwoord met Liza Mügge hoofddocent politicologie van de UvA.

  • 4. Kun je helemaal van afval leven?

    Kun je helemaal van afval leven? Rolien gaat dit keer op zoek naar het antwoord met expert circulaire economie Franck Kuiper van de provincie Noord-Holland.

  • 3. Waar gaan we wonen als we allemaal 100 worden?

    Er wonen steeds meer mensen in Noord-Holland. En we worden ook steeds ouder. En de woningmarkt in Noord-Holland is al aardig overbelast. Hoe gaan we dat aanpakken, als we straks allemaal veel ouder worden? Is er dan nog wel genoeg woonruimte voor iedereen? Of moeten we heel anders gaan wonen?

  • 2. Hoe slim is een slim verkeerslicht eigenlijk?

    Slimme verkeerslichten. Je hoort er steeds vaker iets over. Hoeven we daardoor nooit meer in de regen op de fiets te wachten voor rood licht? En is het remmen en optrekken, en daardoor ook de uitstoot, door vrachtverkeer hierdoor verleden tijd?

  • 1. Hoe weet een vos waar hij de weg moet oversteken?

    Fietsend of rijdend ben je vast al eens onder zo'n brug met natuur doorgereden. Ziet er altijd mooi uit. Maar hoe weet een vos nou eigenlijk dat hij precies daar de snelweg moet oversteken?