Tentoonstelling ondermijning 'Uit zicht, in beeld'

Tentoonstelling ondermijning 'Uit zicht, in beeld'

Deze website is onderdeel van de fototentoonstelling Uit zicht, in beeld - criminele ondermijning in Noord-Holland. De tentoonstelling is te zien in het provinciekantoor op het Houtplein maar u kunt de website ook los bezoeken. U vindt hier extra informatie over wat ondermijning is, hoe u het kunt herkennen, en wat de provincie hiertegen doet.

Wat is criminele ondermijning?

Als het over criminele ondermijning gaat wordt er vaak gezegd dat de boven- en onderwereld met elkaar verweeft raakt. Hiermee wordt bedoeld dat criminelen illegale activiteiten ondernemen waarbij zij gebruik maken van alledaagse praktijken.

Banken worden misbruikt om geld wit te wassen, er wordt gefraudeerd om subsidies te krijgen, drugs wordt door havens gesmokkeld, vakantieparken worden gebruikt als crimineel hoofdkwartier, ambtenaren en politici worden bedreigd om informatie te geven. Ook brengt de productie en handel van drugs een golf van geweld en problemen met zich mee waar ook gewone burgers en ondernemers slachtoffer van kunnen worden.

Ondermijning gaat verder dan een beroving of inbraak, het tast de fundamenten van de maatschappij aan. Zo loopt de Nederlandse staat niet alleen geld mis, het kost ook heel veel geld. Criminelen maken niet één slachtoffer maar de gehele maatschappij betaald mee aan het financiële gewin van de criminelen. Criminaliteit kan overal om ons heen voorkomen. Niet alleen op gure industrieterreinen of in probleemwijken maar ook in gewone buurten en op keurige bedrijventerreinen.  

Nog meer informatie over ondermijning? 

De provincie heeft een speciaal programma weerbaarheid dat zich richt op het versterken van gemeenten en de eigen organisatie. De provincie werkt samen met veel verschillende partijen om ondermijning tegen te gaan. Daarnaast hebben veel sectoren of organisaties ook hun eigen programma's.

Op zoek naar een specifiek onderwerp? Hieronder vindt u meer informatie voor bepaalde projecten en campagnes: 

Zie ook