Weblog: Plug ons erfgoed met HollandCall!

(15 juli 2016)

Nog een kleine twee weken en dan heb ik vakantie. Even los van alledaagse druk, mails, appjes, en afspraken. Tijd voor mijzelf en mijn gezin.

Dit jaar gaan we naar Duitsland, maar we blijven het grootste deel van de vakantie  in eigen land. Hier is nog genoeg om van te genieten en te ontdekken. Ongetwijfeld zullen we ook cultureel erfgoed bezoeken. Cultureel erfgoed waarvan ook de provincie Noord-Holland vindt dat het belangrijk is om te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen. 

Erfgoed draagt bij aan prettige woon- en werkomgeving

Erfgoed is er gelukkig altijd en niet alleen maar tijdens de vakantie. Het is van grote waarde voor een prettige woon- en werkomgeving. Erfgoed is overal, maar evengoed nog vaak ‘onzichtbaar’ voor veel inwoners en bezoekers van Noord-Holland.  Er zijn nog heel veel 'parels' in onze provincie die de meesten van ons niet weten te vinden. De vraag is hoe we daar wel toe uitgenodigd kunnen worden en enthousiast voor worden gemaakt?  Die vraag willen we niet zelf vanachter een bureau op het provinciehuis beantwoorden maar door degenen die er kennis van hebben, of gewoon met een heel goed idee rondlopen. Daarom is de provincie Noord-Holland deze week gestart met de derde editie van de zogenoemde 'HollandCall'.

Laat het erfgoed herleven

Met HollandCall zoeken we naar nieuwe concepten, nieuwe manieren of innovatieve ideeën, die er voor zorgen dat ons culturele erfgoed herleeft en op die manier ook meer bezoekers trekt naar onze mooie provincie. Wij zoeken vooral ideeën die ertoe leiden dat bezoekers niet alléén naar Amsterdam gaan maar ook al het moois er buíten ontdekken. Noord-Holland heeft immers veel meer te bieden! Bent u een 'start-up', een (lokale) ondernemer in de buurt van cultureel erfgoed, een student met een briljant idee, of juist een grotere organisatie die maatschappelijk verantwoord wil ondernemen? Ik nodig u van harte uit. Zet uw idee op papier en zend het in! Bekijk voor meer informatie dit filmpje over HollandCall.

Uit alle inzendingen kiest een jury de 20 beste ideeën, waarna u deel mag nemen aan een intensief programma dat helpt uw idee verder te ontwikkelen naar een product. Hierbij wordt u ondersteund door verschillende experts vanuit de provincie Noord-Holland. Aan het eind van het programma (in december) vindt een prijsuitreiking plaats waarbij de winnaars de beschikking krijgen over, onder andere, startkapitaal en verdere begeleiding zodat het product echt verder ontwikkeld kan worden.

Fietsy en Stampions

In 2014 en 2015 heeft HollandCall gezorgd voor mooie, innovatieve, producten Voorbeelden hiervan zijn:

  • 'Door het oog van de meester' (digitale en fysieke verhalenroute)
  • 'Fietsy' (met een E-bike met behulp van een app langs diverse themaroutes vol verrassingen)
  • 'Stampions' (met een app digitale stempels zoeken in musea en monumenten en op je smartphone verzamelen)

Ik ben er van overtuigd dat er onder u nog veel meer goede ideeën leven die er toe bij kunnen dragen dat we ons culturele erfgoed (nog) beter leren kennen, beleven en waarderen. Stuur uw idee in vóór 19 september 2016 en wie weet mag ik u in december een prijs overhandigen.

Veel succes en een mooie zomer vol inspiratie gewenst!

Jack van der Hoek
15 juli 2016
 

Uitgelicht

Portretfoto Jack van der Hoek