Ribbius Peletier-penning

Provinciale Staten reiken de Ribbius Peletier-penning van 2019 tot en met 2023 jaarlijks uit aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was de aanleiding om dat te gaan doen. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland. Zij werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. De Haarlemse kunstenares Jennifer Hoes ontwierp de penning als stemhokje in brons en vilt.

Podcast ‘Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek?’

Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek? In een podcastaflevering die daarop ingaat zoekt prestator Rolien Magendans het antwoord met Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de UvA. Met haar bespreekt ze onder meer hoe belangrijk het is dat kinderen goede voorbeelden te zien krijgen van beroepen die ze kunnen gaan doen. Daarnaast gaat Rolien in gesprek met Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede. Zij gaat in op rare vragen tijdens sollicitatiegesprekken en op het belang van een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Luister hier de podcastaflevering.

Gedeputeerde Staten
College van Gedeputeerde Staten,1946. Ribbius Peletier zit derde van links.

Kandidaat aanmelden voor de onderscheiding

Iedereen kan tot 15 mei 2022 een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022 via www.penning.noord-holland.nl. Uit de kandidaten kiest de jury een vrouw die deze onderscheiding verdient. Provinciale Staten zoeken een vrouw die een onderscheiding verdient, voor haar bijdrage aan de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek of omdat zij als politiek rolmodel een inspirerend voorbeeld is voor anderen. Op 17 juni reikt de juryvoorzitter de Ribbius Peletierpenning 2022 uit namens Provinciale Staten. De uitreiking is die dag vanaf 13.00 uur live te zien via https://noord-holland.stateninformatie.nl.

De ontvangers van de Ribbius Peletier-penning 2019, 2020 en 2021

In 2019 kreeg Devika Partiman de penning voor haar initiatief ‘Stem op een vrouw’, waarmee zij kiezers oproept om te stemmen op een lager geplaatste vrouw op een lijst. Op die manier worden meer vrouwen gekozen als volksvertegenwoordiger. Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit kreeg de penning in 2020 voor haar programma ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ waarmee zij vrouwen op een laagdrempelige manier laat kennismaken met politiek. Met lezingen, trainingen en speeddates stimuleert zij vrouwen om politiek actief te worden. Sylvana Simons kreeg de Ribbius Peletier-penning in 2021. Zij was gemeenteraadslid in Amsterdam, richtte BIJ1 op en is Tweede Kamerlid. De jury was van oordeel dat zij de onderscheiding verdiende omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt.

Jury Ribbius Peletierpenning

De jury bestaat uit personen uit verschillende sectoren zoals het openbaar bestuur, het zakenleven, de journalistiek en de wetenschap. Dat zijn:

  • Sybilla Dekker, juryvoorzitter en minister van Staat
  • Elske Doets, directeur van Doets reizen 
  • Liza Mügge, universitair hoofddocent politicologie van de Universiteit van Amsterdam
  • Rina van Rooij, oud-Statenlid PvdA
  • Jacqueline Prins, algemeen secretaris van de Sociaal-Economische Raad
  • Joyce Sylvester, voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme

Provinciale Staten benoemden de leden van de jury van de Ribbius Peletierpenning.