Ribbius Peletier-penning

De provincie reikt de ‘Ribbius Peletier-penning’ de komende jaren uit aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland. Ze werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. Provinciale Staten vernoemden deze onderscheiding, die in 2019 is ingesteld vanwege 100 jaar vrouwenkiesrecht, naar haar.

Uitreiking Ribbius Peletier-penning op 6 maart

Sybilla M. Dekker reikt op vrijdag 6 maart 2020 de ‘Ribbius Peletier-penning’ uit aan een Noord-Hollandse vrouw voor haar verdiensten voor de positie van vrouwen in de politiek. De uitreiking vindt plaatst om 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur) in Paviljoen Welgelegen aan de Dreef 3 in Haarlem. Geïnteresseerden kunnen zich via een online formulier aanmelden voor de uitreiking. Het aantal plaatsen is beperkt. Voorafgaand aan deze uitreiking verzorgt de stichting ‘Stem op een Vrouw’ samen met de provincie van 10.30 uur tot 15.00 uur een training voor vrouwelijke politici die interesse hebben in politiek en willen weten wat daarbij komt kijken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de training via dit aanmeldformulier.

Jury Ribbius Peletier-penning

De jury bestaat uit personen uit verschillende sectoren zoals het openbaar bestuur, het zakenleven, de journalistiek en de wetenschap. Dat zijn:

  • Sybilla Dekker, Minister van Staat
  • Rina van Rooij, oud-Statenlid PvdA
  • Devika Partiman, voorzitter van Stichting Stem op een vrouw
  • Elske Doets, directeur van het bedrijf ‘Jan Doets’, in 2017 verkozen tot ‘Zakenvrouw van het jaar 2017’
  • dr. Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de Universiteit van Amsterdam

Provinciale Staten benoemden de leden van de jury van de Ribbius Peletier-penning.

Devika Partiman eerste winnaar

De provincie reikte de eerste Ribbius Pelletier-penning op 7 maart 2019 uit aan Devika Partiman. Zij is oprichter en voorzitter van Stichting Stem op een vrouw. Met haar stichting zorgt Partiman ervoor dat er meer vrouwen op politieke functies actief zijn. Het idee achter haar stichting is kiezers op te roepen niet op de eerste vrouw op de stemlijst van politieke partijen te stemmen, maar op een lager geplaatste vrouw op dezelfde lijst.

Eerste vrouwelijke gedeputeerde Noord-Holland

In 1946 kreeg Noord-Holland haar eerste vrouwelijke gedeputeerde: Mr. A.E. (Liesbeth) Ribbius Peletier. Een energieke, besluitvaardige vrouw met grote overtuigingskracht, meer bestuurder dan politica. Ze was haar hele leven betrokken bij vrouwenemancipatie en vrouwenrechten.

Gedeputeerde Staten
College van Gedeputeerde Staten,1946. Ribbius Peletier zit derde van links.

In 1932 richtte ze in Bennekom het vormingscentrum De Born voor arbeidersvrouwen op, dat ze grotendeels zelf financierde. Ze was lid van de Verenigde Naties-commissie over de rechtspositie van de vrouw. In 1956 hield ze als VN-vrouwenvertegenwoordiger een speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). In april 1958 werd ze het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State. Mevrouw Ribbius Peletier overleed op 30 september 1989.