Ribbius-Peletier-penning

De ‘Ribbius-Peletier-Penning’ wordt de komende 5 jaar uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland. Ze werkte haar hele leven aan vrouwenrechten.

Provinciale Staten hebben deze nieuwe onderscheiding, die is ingesteld vanwege 100 jaar vrouwenkiesrecht, naar haar vernoemd.

Kandidaat voor de penning aanmelden

De provincie is op zoek naar kandidaten voor de Ribbius-Peletier-Penning. Vereiste is dat het een vrouw is die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Iedereen kan tot 14 januari een kandidaat voor de penning aanmelden, via: ribbiuspeletierpenning@noord-holland.nl.

Deze aanmelding moet voorzien zijn van een beschrijving van de persoon, een kort cv, de argumentatie waarom deze persoon de penning verdient, waaronder een beschrijving van de wijze waarop deze persoon zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Eerste vrouwelijke gedeputeerde Noord-Holland

In 1946 kreeg Noord-Holland haar eerste vrouwelijke gedeputeerde: Mr. A.E. (Liesbeth) Ribbius Peletier. Een energieke, besluitvaardige vrouw met grote overtuigingskracht, meer bestuurder dan politica. Ze was haar hele leven betrokken bij vrouwenemancipatie en vrouwenrechten.

Gedeputeerde Staten
College van Gedeputeerde Staten,1946. Ribbius Peletier zit derde van links.

In 1932 richtte ze in Bennekom het vormingscentrum De Born voor arbeidersvrouwen op, dat ze grotendeels zelf financierde.

Ze was lid van de Verenigde Naties-commissie over de rechtspositie van de vrouw. In 1956 hield ze als VN-vrouwenvertegenwoordiger een speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

In april 1958 werd ze het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State.

Mevrouw Ribbius Peletier overleed op 30 september 1989.

Jury Ribbius-Peletier-Penning

De jury bestaat uit personen uit verschillende sectoren zoals het openbaar bestuur, het zakenleven, de journalistiek en de wetenschap. Dat zijn:

  • Ankie Broekers-Knol (voorzitter van de Eerste Kamer)
  • Elske Doets, directeur van het bedrijf ‘Jan Doets’, in 2017 verkozen tot ‘Zakenvrouw van het jaar 2017’
  • Journaliste Hadjar Benmiloud van het journalistieke platform vileine.com
  • dr. Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality

Provinciale Staten benoemden de leden van de jury van de Ribbius-Peletier-Penning.

Tentoonstelling 100 jaar vrouwenkiesrecht

In 2019 vieren Provinciale Staten 100 jaar vrouwenkiesrecht. Dat doen zij met de tentoonstelling ‘Stemt Hoopvol’. Een tentoonstelling over de eerste vrouwen in politieke functies in Noord-Holland, gekoppeld aan Noord-Hollandse politici van nu. De politici van nu blikken terug op de verhalen van vroeger over de kiesrechtstrijd (1889 - 1919), handelingsbekwaamheid (1956) en de vrouwenbeweging (jaren ’60, ’70 en ’80). Ze gaan ook in op de toekomst voor vrouwen in de politiek. De tentoonstelling vindt plaats vanaf 25 januari tot de dag van de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. De tentoonstelling is te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem.