Ribbius Peletier-penning

De provincie reikt de ‘Ribbius Peletier-penning’ de komende jaren uit aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland. Ze werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. Provinciale Staten vernoemden deze onderscheiding, die in 2019 is ingesteld vanwege 100 jaar vrouwenkiesrecht, naar haar.

Ribbius Peletier-penning 2020 voor Manja van der Weit

Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit kreeg de Ribbius Peletier-penning op 6 maart 2020. Ze is de tweede vrouw die de onderscheiding ontving. Ze kreeg de penning voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ (VIPPs). VIPPs is een initiatief waarmee zij vrouwen op een laagdrempelige manier laat kennismaken met politiek. Manja van der Weit inspireert vrouwen met lezingen en trainingen om politiek actief te worden. Daarnaast organiseert ze speeddates met politici van verschillende fracties, zodat vrouwen met interesse in politiek kunnen onderzoeken welke politieke partij bij hun overtuiging past. 

Jury Ribbius Peletier-penning

De jury bestaat uit personen uit verschillende sectoren zoals het openbaar bestuur, het zakenleven, de journalistiek en de wetenschap. Dat zijn:

  • Sybilla Dekker, voorzitter van de jury en minister van Staat
  • Elske Doets, directeur van Doets reizen, 'Zakenvrouw van het jaar 2017'
  • Dr. Liza Mügge, universitair hoofddocent politicologie van de Universiteit van Amsterdam
  • Rina van Rooij, oud-Statenlid PvdA
  • Manja van der Weit, raadslid en initiatiefnemer Vipps (voor meer vrouwen in de Purmerendse Politiek)

Provinciale Staten benoemden de leden van de jury van de Ribbius Peletier-penning.

Devika Partiman eerste winnaar

De provincie reikte de eerste Ribbius Pelletier-penning op 7 maart 2019 uit aan Devika Partiman. Zij is oprichter en voorzitter van Stichting Stem op een vrouw. Met haar stichting zorgt Partiman ervoor dat er meer vrouwen op politieke functies actief zijn. Het idee achter haar stichting is kiezers op te roepen niet op de eerste vrouw op de stemlijst van politieke partijen te stemmen, maar op een lager geplaatste vrouw op dezelfde lijst.

Eerste vrouwelijke gedeputeerde Noord-Holland

In 1946 kreeg Noord-Holland haar eerste vrouwelijke gedeputeerde: Mr. A.E. (Liesbeth) Ribbius Peletier. Een energieke, besluitvaardige vrouw met grote overtuigingskracht, meer bestuurder dan politica. Ze was haar hele leven betrokken bij vrouwenemancipatie en vrouwenrechten.

Gedeputeerde Staten
College van Gedeputeerde Staten,1946. Ribbius Peletier zit derde van links.

In 1932 richtte ze in Bennekom het vormingscentrum De Born voor arbeidersvrouwen op, dat ze grotendeels zelf financierde. Ze was lid van de Verenigde Naties-commissie over de rechtspositie van de vrouw. In 1956 hield ze als VN-vrouwenvertegenwoordiger een speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). In april 1958 werd ze het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State. Mevrouw Ribbius Peletier overleed op 30 september 1989.