Statenlid in beeld: Siman Abdi (PvdA)

(29 augustus 2022)

Siman Abdi werd eind mei volksvertegenwoordiger voor Provinciale Staten van Noord-Holland. Maak kennis met dit nieuwe Statenlid van de Partij van de Arbeid.

Statenlid in beeld Siman Abdi (PvdA)
(fotograaf: Emre Kanik)

Waarom ben je Statenlid geworden?  

Vanuit mijn achtergrond. Toen ik 3 jaar was, ben ik met mijn moeder en broer gevlucht uit Somalië en zijn we in Avenhorn in West-Friesland gaan wonen. Daar waren een paar sociale huurwoningen en daar woonden wij. Op jonge leeftijd vond ik maatschappelijke thema’s al interessant. In het dorp waar ik opgroeide hadden de meeste kinderen meer dan wij thuis en ik was me altijd wel bewust van de ongelijkheid. Toen ik hoorde dat de PvdA een jongerenorganisatie had, heb ik me aangemeld. Ik ben 3 jaar internationaal secretaris van de Jonge Socialisten geweest. Toen zij me opriepen om me te kandideren voor Provinciale Staten heb ik dat gedaan. Ik werd niet direct Statenlid. Toen Sandra Doevendans vertrok kwam ik in PS.    

Hoe kijk je terug op de eerste maanden bij Provinciale Staten? 

Ik richt me erg op de portefeuille Mobiliteit & Bereikbaarheid. Als duo-commissielid was ik al actief op deze onderwerpen. Mijn focus ligt op de stukken voor deze commissie en op de PvdA-fractie. Ik ben blij met mijn fractie en ik leer veel van iedereen. Ik ben nog niet zo aan het netwerken bij PS. Ik kijk best wel tegen de andere Statenleden op. Die zijn heel serieus en inhoudelijk. Soms te serieus. Ik ben sfeergevoelig en het is niet altijd even gemoedelijk.    

Wat zou je als politicus willen bereiken? 

Vooral betaalbaar openbaar vervoer met een goede toegankelijkheid voor iedereen, want er zijn nog verbindingen die beter kunnen. En daarnaast wil ik helpen zorgen voor minder verkeersongevallen. Ik sta echt achter het PvdA-verhaal en de standpunten op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid. 

Wat is voor jou de mooiste plek in Noord-Holland?

Oh, dat is moeilijk. Dan toch het mooie dorpje Avenhorn waar ik ben opgegroeid en vandaan kom. Ik ben echt een West-Fries meisje. Avenhorn ligt heel mooi landelijk aan de rand van de Beemster.

Over Siman Abdi 

Siman is 31 jaar en studeerde Europese studies en Duitslandstudies. Ze woont in Amsterdam-Oost op het Zeeburgereiland. Siman houdt van wandelen, naar arthouse films gaan en ze maakt vaak stedentrips. Antwerpen en Berlijn zijn haar favoriete steden.