Statenlid in beeld: Wilma van Andel (CDA)

(23 augustus 2021)

De volksvertegenwoordigers van Noord-Holland zijn halverwege hun zittingsperiode. De Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 komen in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Wilma van Andel van het CDA.

Portretfoto Wilma van Andel

Wat vond je het mooiste debat in deze periode? 

Dat was het debat over de omgevingsverordening van afgelopen oktober. Ik heb toen meer dan 20 moties en amendementen ingediend. Die hebben het vrijwel allemaal niet gehaald, maar ik ben wel blij dat we een ander geluid hebben laten horen dan dat van de coalitie. Het is jammer dat daar geen enkele ruimte te vinden was bij de coalitiepartijen, maar ook niet onverwacht. Omdat het zo gevoelig ligt laat men elkaar geen millimeter speling. Het was heel leuk dat ik toen het woord mocht voeren, nadat ik vanuit het duo-lidmaatschap net weer Statenlid was geworden. 

Op welk resultaat, welke motie ben je trots? 

Ja, dan toch weer de moties en amendementen die ik indiende bij de omgevingsverordening. Het is niet echt een resultaat, maar ik ben er trots op dat ik dat gedaan heb en dat veel mensen en wethouders, die ook hebben ingesproken bij de commissies, zich herkenden in het geluid dat ik weergaf. 

Welke persoon, politicus of collega-Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Politici zijn niet echt mijn idolen maar gewoon mensen met goede en minder goede kanten. Maar ik noem dan toch Jan Peter Balkenende met zijn verhaal over normen en waarden. Ik vind het belangrijk dat we in een samenleving die we met z’n allen maken, de discussie voeren over welke afspraken we maken over hoe met elkaar samen te leven. Dat mag je ook als overheid best doen. Ik vind dat dit als CDA ons verhaal moet zijn en dat we dat teveel hebben laten liggen. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Minder streng zijn op de ruimtelijke ordening en daarover meer overleggen met gemeenten. Mijn missie is een andere omgevingsverordening waarin vanuit Haarlem niet teveel wordt opgelegd waar wel en niet gebouwd mag worden. Zeker in deze tijd van woningnood moet de provincie er niet teveel voor gaan liggen als gemeenten dat zelf al hebben bekeken in een democratisch proces. We nemen daar echt een ander standpunt in dan de coalitie, dat is soms frustrerend maar soms ook leuk want je brengt een tegengeluid. We zijn er ook niet voor om zomaar te bouwen middenin de natuur of het mooie landschap, maar daar ligt zeker nog veel ruimte.

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Leuke vraag! Ik ben al een tijdje van de podcasts. Als ik hardloop luister ik graag naar de politieke podcast ‘De Stemming van Vullings en Van der Wulp’. Politiek is toch ook een beetje mijn hobby. Mijn guilty pleasure is de podcast ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’. Dat is even ontspannend en grappig.