Statenlid in beeld: Rien Cardol (GroenLinks)

(04 juni 2019)

Na de verkiezingen is de samenstelling van Provinciale Staten veranderd. Niet alleen zijn er 2 nieuwe partijen bijgekomen, ook zijn 37 van de 55 Statenleden nieuw. Daarom stelt elke week een Statenlid zich voor. Deze week is dat Rien Cardol, een nieuw Statenlid.

Statenlid Rien Cardol (GroenLinks) van de provincie Noord-Holland
 

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Ik ben al mijn hele leven maatschappelijk en politiek actief. Ooit in de studenten- en anti-apartheidsbeweging, voor fair trade, en de laatste jaren in de natuursector. In Drenthe, waar we jaren gewoond hebben, was ik ook raadslid voor GroenLinks. 3 jaar geleden ben ik met mijn vrouw teruggekomen naar de Randstad. We wonen nu in Haarlem, 200 meter bij het provinciehuis vandaan. Na de rust van het platteland vinden we het heerlijk om weer in de stad te wonen. Ik ben nu met pensioen. En dan ga je nadenken over wat je nog graag zou willen doen. En dat is toch weer de politiek. Daarom ben ik nu Statenlid.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?  

Ik heb de afgelopen 12 jaar voor diverse natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en IVN gewerkt. Daarnaast hadden we in Drenthe een kleine natuurcamping. Ik zou mij daarom als Statenlid graag inzetten voor de bescherming van de natuur. Hoe kunnen we de neergang van de biodiversiteit tegen gaan? Het internationale rapport over biodiversiteit dat onlangs uitkwam is een ongekende wake-up call. Het aantal weidevogels is de afgelopen decennia enorm gedaald. Maar ook bijen en andere insecten worden bedreigd. Om soorten te beschermen moeten we de landbouw minder intensief maken, werken aan ander waterbeheer en het natuurnetwerk sneller uitbreiden. En er is natuurlijk ook een relatie met het klimaat. Mooie provinciale thema’s dus.  

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Dat is Middenduin in Overveen, een afwisselend gebied met steile boshellingen, open duin en cultuurlandschap. De variatie aan natuur en cultuurhistorie maakt Middenduin tot een prachtig wandelgebied. Ik houd sowieso van de duinrand met al die mooie landgoederen.  

Over Rien Cardol

Rien is pas gepensioneerd. Hij woont samen met zijn vrouw in Haarlem. Heeft 2 volwassen zonen die in Amsterdam wonen. Naast zijn werk als Statenlid is Rien ook tekstschrijver.

Rien Cardol

 

 

Uitgelicht