Statenlid in beeld: Jorrit Carton (PvdA)

(19 juni 2019)

Na de verkiezingen is de samenstelling van Provinciale Staten veranderd. Niet alleen zijn er 2 nieuwe partijen bijgekomen, ook zijn 37 van de 55 Statenleden nieuw. Daarom stelt elke week een Statenlid zich voor. Deze week is dat Jorrit Carton (27), een nieuw Statenlid.

Statenlid van de provincie Noord-Holland voor de PvdA Jorrit Carton
 

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Ik ben al een tijdje actief in de PvdA. Eerst bij de Jonge Socialisten, daarna bij de PvdA-afdeling in Heemskerk waar ik woon. En voor mijn studie bestuurskunde heb ik ook stage gelopen bij de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer en meegewerkt aan de landelijke campagne in 2017. Ik ging mij steeds meer verdiepen in onderwerpen die in de regio spelen, zoals betaalbare woningbouw, Tata Steel, de aanleg van wegen en openbaar vervoer. Zo kwam ik steeds meer in aanraking met wat de provincie doet. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat er meer jonge mensen in Provinciale Staten komen. Dat mensen van mijn generatie zich ook betrokken voelen bij hun toekomst, het klimaat, betaalbare woningen.

Hoe kijk je terug op de eerste weken?

Ik ben de lokale politiek gewend, dat is toch wat informeler. De provincie is formeler georganiseerd. De schaal is groter. Meer mensen, belangenorganisaties en pers  kijken mee naar wat Provinciale Staten doet. Dat is wel even wennen. Maar ook een uitdaging natuurlijk!

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Voor mij als sociaaldemocraat staat voorop dat iedereen eerlijke kansen moet krijgen. Ik wil mij daarom inzetten voor betaalbare woningen zowel in de Metropoolregio Amsterdam als in de kop van Noord-Holland. Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om een betaalbare woning te vinden. Dit moeten we samen met gemeenten doen. Zij moeten immers zorgen dat de woningen gebouwd worden. De provincie kan helpen met de kaders, verbindingen leggen en gemeenten ondersteunen om knelpunten op te lossen.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Mag ik er 2 noemen? Mijn favoriete plek is de duinen en het strand. Het is heerlijk om hier uit te waaien na een drukke werkdag en maar een kwartiertje fietsen vanuit huis. Maar ik houd ook erg van de IJmond: de pont over het kanaal, de sluizen, schepen en Tata Steel. Het is het gebied van mijn jeugd, waar ik ben geboren en opgegroeid en mijn familie werkte bij de Hoogovens.   

Over Jorrit Carton

Jorrit is bestuurskundige en werkzaam bij het bureau House of Tenders als planschrijver bij aanbestedingen. Hij woont in Heemskerk. Hij is dol op verhalen lezen maar ook op zelf schrijven. Op dit moment werkt hij aan een roman.

Uitgelicht