Statenlid in beeld: Wiegert Dulfer (GroenLinks)

(29 augustus 2019)

Een groot aantal nieuwe volksvertegenwoordigers is na de Statenverkiezingen van 20 maart 2019 geïnstalleerd als Statenlid bij de provincie Noord-Holland. Wil je weten wie dit zijn? Volg de rubriek ‘Statenlid in beeld’. Deze week stelt Wiegert Dulfer van de fractie van GroenLinks zich voor.

Statenlid in beeld: Wiegert Dulfer (GroenLinks)

Waarom ben je Statenlid geworden?  

Ik ben altijd betrokken geweest bij water en natuur. Ik heb ooit biologie en scheikunde gestudeerd en ben actief geweest bij de stichting Reinwater, een soort Greenpeace voor zoet water. We gingen dan bedrijven langs op de Rijn om monsters te nemen van het water dat ze loosden. Sinds 2000 ben ik actief geweest voor de partij Water Natuurlijk in het waterschap Gooi, Amstel en Vecht. Eerst als algemeen bestuurder later als dagelijks bestuurder. Daar had ik ook contacten met de provincie Noord-Holland. Toen ik dat 8 jaar gedaan had wilde ik wel eens verder kijken en ben ik op de lijst van GroenLinks voor de provincie Noord-Holland terecht gekomen. 

Hoe kijk je terug op de eerste maanden bij Provinciale Staten? 

De provincie is niet nieuw voor mij. Vanuit mijn tijd bij het waterschap kende ik er al mensen. Wel een groot verschil met het waterschap is het bestaan van een griffie en ik ben blij met de goede ondersteuning die we hier als nieuwe Statenleden vanaf het begin hebben gekregen. Verder zijn wij als GroenLinks natuurlijk enorm gegroeid en hebben we veel jonge en nieuwe Statenleden in onze fractie. Met mijn ervaring als bestuurder kan ik hen ondersteunen. Daar heb ik mij de afgelopen tijd een voornamelijk op gericht. 

Wat wil je de komende vier jaar bereiken?  

Een heleboel verschillende dingen. Ik ben blij dat we met dit bestuur een andere weg in kunnen slaan. Dat we meer stappen kunnen zetten op het gebied van een werkelijk duurzame en natuurinclusieve samenleving  Toen ik nog bij het waterschap zat botsten we met de provincie over de plaatsing van windmolens op onze waterzuivering in het Amsterdams Havengebied. Ik ben blij dat de ban op windmolens is opgeheven.

Daarnaast zie ik als grootste opgave voor de komende jaren de bouw van 250.000 woningen in de Metropoolregio Amsterdam. Dat is een enorm groot aantal woningen. Hoe gaan we dit doen zonder het groen en de leefbaarheid aan te tasten wordt de grote vraag. En tot slot wil ik mij inzetten voor het beter betrekken van die groepen bewoners in Noord-Holland die nu nog niet goed vertegenwoordigd zijn in ons bestuur, bijvoorbeeld mensen die van oorsprong uit andere landen komen of mensen die traditioneel minder betrokken zijn bij de overheid.  

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Een mooie plek helemaal aan de rand van onze provincie is de Oostelijke Vechtplassen. Dat is een heel bijzonder gebied omdat hier het kwelwater uit het Gooi het veengebied van Loosdrecht en het Naardermeer instroomt. Door het schone water is een uniek natuurgebied ontstaan met bijzondere planten en diersoorten. 

Over Wiegert Dulfer

Wiegert (57) woont in Amsterdam. Hij heeft een zoon van 20. Hij werkt bij Rijkswaterstaat als leider van het onderzoekprogramma Marker Wadden. In zijn vrije tijd is hij graag op het water te vinden: duiken, zeilen en die enkele keer dat het weer het toelaat: schaatsen. 
 

Uitgelicht