Statenlid in beeld: Grethe van Geffen (VVD)

(06 september 2021)

De volksvertegenwoordigers van Noord-Holland zijn halverwege hun zittingsperiode. De Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 komen in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Grethe van Geffen van de VVD.

Grethe van Geffen portret

Wanneer werd het echt spannend in PS?

Toen ik kritische vragen stelde over het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland en een expertmeeting wilde organiseren. In dat fonds gaat € 80 miljoen om. Als VVD kijk je of dat zorgvuldig wordt besteed en stel je vragen over hoe het fonds is opgezet en waarom bepaalde dingen niet lukken. Je merkt dat het moeilijk wordt gevonden als Statenleden een kritischer en sturender rol spelen. Uiteindelijk zie je dat er toch dingen veranderen en worden overgenomen.

Op welk resultaat, welke motie ben je trots? 

De motie die ik indiende om infrastructurele projecten naar voren te halen. Het idee was om bedrijven te steunen in coronatijd. En dat is gelukt. Projecten met een waarde van € 15 miljoen worden eerder uitgevoerd, waarmee bedrijven concreet zijn geholpen en precies op het juiste moment, zonder extra kosten voor de provincie. Dat was echt een initiatief uit de Staten dat is overgenomen. En het was fijn dat die motie ook bijna unaniem werd aangenomen. 

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Ik ben geïnspireerd door Simone Veil. Zij was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees parlement en een Auschwitzoverlevende die in de top van de Franse en Europese politiek terechtkwam. Toen zij op haar 17e terugkwam uit Auschwitz werd ze harteloos ontvangen: ‘zo erg zal het wel niet geweest zijn, als je hier nog rondloopt’. Toch ging zij zich voor de maatschappij inzetten vanuit haar eigen waarden: respect voor mensen en waakzaamheid voor hoe de maatschappij zich ontwikkelt. Dat is belangrijk, want vrijheid en respect voor mensen zijn niet vanzelfsprekend.  

Wat wil je de komende 2 jaar nog voor elkaar krijgen?

Als ik 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen dan is dat de bestuurscultuur. Er mag meer ruimte zijn voor de controlerende en volksvertegenwoordigende rol van Statenleden. De Haagse discussie over dualisme mag ook hier gevoerd worden. Inhoudelijk zou ik de komende 2 jaar graag substantiële stappen zien op het gebied van mobiliteit in de regio Alkmaar. Het is goed dat er veel wordt geïnvesteerd in OV en fiets, zoals om de 10 minuten een trein naar Amsterdam en doorfietspaden. Maar in Alkmaar en Heerhugowaard worden duizenden huizen gebouwd en OV-knooppuntenbeleid alleen is dan niet genoeg. Er is meer nodig voor automobilisten en vrachtverkeer. Zoals bij de N242 waar de doorstroom een groot knelpunt is. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

De muziek van het Amsterdam Andalusisch Orkest waar ik al jaren in het bestuur zit. Zij hebben met La Cappella Amsterdam de prachtige productie ‘ONE’ uitgevoerd bij het Holland Festival 2020. Het orkest laat oude Andalusische muziek herleven en vernieuwt die door verrassende samenwerking.