Statenlid in beeld: Anouk Gielen (GroenLinks)

(18 september 2019)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Anouk Gielen van GroenLinks. Zij is 20 jaar oud en het jongste Statenlid van Nederland.

Statenlid Anouk Gielen van GroenLinks

Waarom ben je Statenlid geworden?

Juist omdat ik jong ben. We vertegenwoordigen het volk en dan is het belangrijk dat Provinciale Staten daar een goede afspiegeling van is. Ik vind het belangrijk om jongeren te stimuleren naar de stembus te gaan en te laten zie dat politiek over jongeren gaat. Het is mooi als zij denken ‘Het gaat over mij want daar zitten mensen die op mij lijken’. Ik wil een jongerengeluid laten horen. Bijvoorbeeld over klimaat en energie. Het is belangrijk dat we de aarde goed achterlaten voor de jongeren die daar over 80 jaar nog mee te maken hebben.

Hoe kijk je terug op de eerste maanden bij Provinciale Staten?

Het bevalt heel goed. De formatie was een heel interessante periode. Dat was een super leerzaam proces. Afgelopen week heb ik mijn eerste commissievergadering gedaan. Het is heel leuk om echt aan de slag te gaan met veel verschillende dossiers.

Wat wil je de komende vier jaar bereiken?

We staan aan het begin van de uitwerking van het klimaatakkoord en de regionale energiestrategieën. Bij de regionale energiestrategieën kijken we vanuit de regio bottom-up waar de opgaven voor hernieuwbare energie terecht moeten komen. Dat is een spannend proces. Het is mooi als over vier jaar blijkt dat we het klimaatakkoord serieus hebben genomen, dat we iets ambitieuzer waren en net een stapje verder durfden te kijken. Daarnaast dat daar draagvlak voor blijft en dat de mensen zich eigenaar voelen van die transitie.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Als Statenlid kom je op heel veel mooie plekken waar je normaal gesproken niet snel komt. Bijvoorbeeld bij werkbezoeken. Er zijn veel mooie plekken in Noord-Holland, maar als ik moet kiezen dan is dat Zandvoort met het strand en de mooie duinen. Daar word ik heel blij van.

Over Anouk Gielen

Anouk studeert Europese studies en Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een kamer in Amsterdam en een huisgenoot.