Statenlid in beeld: Linde Gonggrijp (D66)

(28 februari 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Linde Gonggrijp (D66).

Statenlid in beeld: Linde Gonggrijp (foto: Emre Kanik)

Wat vond je het mooiste debat in deze periode?

Ik ben in de coronatijd begonnen, waardoor ik vooral veel online heb vergaderd. De Algemene Beschouwingen waren live en dat was eigenlijk de eerste keer dat ik meemaakte hoe levendig een Statenvergadering kan zijn. Wat ik mooi vind is dat de Statenleden, onafhankelijk van de partij veel onderling samenwerken. Eigenlijk is politiek verbinden. Het gaat natuurlijk om de inhoud, maar wel vanuit verbondenheid.

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots?

Ik ben trots op het Watersymposium dat we afgelopen januari samen met GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben georganiseerd. 3 Statenleden van verschillende partijen maken zich zorgen over waterkwaliteit en sloegen vervolgens de handen ineen. Het blijkt dat je niet altijd een motie hoeft in te dienen om iets te agenderen. Je kunt ook op een andere manier aandacht vragen voor een belangrijk onderwerp. Wat er onder andere uit het symposium is gekomen: we laten onderzoeken welke instrumenten de provincie heeft om binnen de Omgevingswet waterkwaliteit nog beter te borgen.

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd?

Ik word geïnspireerd door politici die in hun daden duidelijk hoofd en hart laten spreken. Ik denk dan aan Jan Terlouw, of de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern. Dat zijn politici die een duidelijke visie hebben op de maatschappij en ondertussen altijd het menselijke aspect in de gaten houden.
Zelf probeer ik ook op die manier te kijken naar dossiers: wat mensen eraan hebben. Of het nu gaat om de visie op recreatie en toerisme, of dat het gaat om circulaire economie. Het moet blijven gaan om de inwoners van Noord-Holland. Dus in het geval van circulaire economie moeten we kijken naar de Noord-Hollandse ondernemers en de vraag hoe zij de transitie kunnen maken. Dat is iets waar ik de komende tijd aandacht aan wil besteden. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?

Ik zou het liefste willen dat als ik morgen wakker word Tata Steel die duurzame innovatieve staalfabriek is geworden waar omwonenden geen last meer van hebben. Dat de IJmond schoner is. Dat zou ik heel graag willen veranderen. Ik wil problemen oplossen. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Ik ben fan van Ramses Shaffy. De levenslust en onafhankelijkheid die zijn muziek uitstraalt vind ik aanstekelijk. Het lied ‘De wereld heeft mij failliet verklaard’ vind ik geweldig.
En als tweede zou ik John Steinbeck, 'De druiven der gramschap’ willen aanraden. Het gaat over de crisis van de jaren 30 van de vorige eeuw, maar de paralellen met de huidige tijd zijn groot. Het is prachtig geschreven en beschrijft  heel mooi de veerkracht van de mens bij tegenslag.