Statenlid in beeld: Linde Gonggrijp (D66)

(28 september 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Linde Gonggrijp van D66.

Linde Gonggrijp

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik heb me aangemeld als Statenlid nadat ik besloot iets anders te gaan doen. Ik heb verschillende directiefuncties gehad maar bij de laatste dacht ik: 'Ik werk heel hard, maar ik voeg maatschappelijks niet echt iets toe’. Ik wilde altijd al politiek actief zijn maar had daar nooit tijd voor. Ik heb een switch gemaakt en ben het basisonderwijs ingegaan als zij-instromer. Bij een oproep voor Statenleden dacht ik ‘hier word ik enthousiast van’. Na een jaar kon ik Statenlid worden, toen Ilse Zaal gedeputeerde werd. De combinatie politiek en onderwijs vind ik heel mooi, omdat twee kanten van mij een plek krijgen.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het is even zoeken. Ik begon in de coronatijd. Dan kan je minder je netwerk opbouwen. Wat is de usance en de cultuur? Daar krijg ik nu meer zicht op. Ik moest ook mijn plek in de fractie vinden, want je bent toch de nieuweling. Ik wil graag een verschil maken. Een verschil dat past bij de ambitie van D66. Hoe kan ik daar concreet aan bijdragen op een manier die ook bij mij past? Je hebt als Statenlid een duidelijke rol: je controleert Gedeputeerde Staten, maar ik wil als Statenlid ook bijdragen aan de grotere ambities. Hoe kan ik dit realiseren? Ik wil gericht mijn focus leggen op een paar concrete dossiers. 

Wat wil je de komende 3 jaar bereiken? 

Dat ik echt iets concreets kan melden als iemand over drie jaar aan mij vraagt ‘Wat heb je bereikt’. Een aanwijsbaar resultaat. Ik wil dat er volop ruimte blijft voor innovatie en dat de provincie schoner en duurzamer wordt. Dat we vervuiling tegengaan voor de inwoners van onze provincie. Een gezondere leefomgeving in het IJmondgebied. Ik wil zorgen dat verdroging wordt tegengegaan en water schoner wordt. Daar wil ik me voor inzetten. Ik hoop dat de bewoners over een paar jaar merken dat de omgeving beter is geworden. De provincie gaat over de fysieke leefomgeving en dat gaat over de langere termijn. Hoe kan je de schaarse ruimte voor de toekomstige generaties goed inrichten? Ik vind de provincie wel onzichtbaar. Dat is niet erg maar dan moet je wel in dialoog blijven over de toegevoegde waarde met de mensen waar je het voor doet. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik hou heel erg van Amsterdam, vooral ’s avonds als het een beetje stil is en ik door de stad fiets. Vaak fiets ik ook langs het IJsselmeer naar Edam, Hoorn, Enkhuizen langs al die historische plekken. 

Over Linde 

Linde woont op IJburg. Haar man heeft een kookstudio en haar twee studerende kinderen zijn het huis uit. Na een carrièreswitch staat ze voor de klas op een basisschool. Linde is een een yoga adept en leest graag. Ze studeerde politicologie in Amsterdam.