Statenlid in beeld: Jesper Gringhuis (GroenLinks)

(31 januari 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Jesper Gringhuis van GroenLinks.

Jesper Gringhuis 570x338

Wat vond je het mooiste debat in deze periode?  

Het debat over de RES vond ik heel spannend. Door een aantal partijen werd dat als iets heel ergs gezien, hoe dat ging. Maar wat ik daarvan mooi vond was dat het voorstel uiteindelijk niet alleen maar steun kreeg van de coalitiepartijen, maar ook van de oppositie. Terwijl het, ook in het uitdenken, de komende jaren best wat teweeg gaat brengen. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots?  

Onder andere op het pontje bij Ilpendam. De gemeenten hadden daar geen geld meer voor en nu gaat de provincie dat voor een deel oppakken. Nu kun je dat gewoon aftikken met de coalitie, maar ik vind het juist belangrijk om breed te kijken wie mee willen doen om bredere steun te krijgen. Whatsappgroepen zijn een gouden uitvinding bij dit soort dingen. Dus iedereen waarvan ik denk dat ze mee willen doen, doe ik in een groep en dan praten we erover.  

Welke persoon, politicus of collega-Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Dan kan ik een aantal mensen noemen. Christa Kuiper-Kuijpers van het CDA en Nicole van der Waart van GroenLinks zijn fijne mensen in een discussie, ze hebben een heel prettige manier van doen. En Michel Klein van de ChristenUnie legt altijd precies de vinger op de juiste plek. Ik kan daar wel een beetje jaloers op zijn hoe goed hij bepaalde dingen doorziet. Ines Kostić wil ik ook noemen. Zij was tot voor kort de enige die zich Statenlid Kostić liet noemen, dus zonder meneer of mevrouw. Onlangs heb ik doorgegeven dat ik ook graag Statenlid wil worden genoemd, omdat ik in zijn algemeenheid vind dat er te veel nadruk wordt gelegd op geslacht. Ik vind dat de hele Staten daarop over moeten gaan. Want op het moment dat je zegt, ‘ik ben man’, gaan mensen er automatisch vanuit dat ik bepaalde voorkeuren heb. Dat ik bijvoorbeeld voetbal leuk vind. Vaak blijkt dat die vooronderstellingen niet kloppen.

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Als eerste dus: geen gebruik meer van ‘meneer’ of ‘mevrouw’ in de Staten waar dat niet nodig is. Verder zou ik meer willen doen aan de verkeersveiligheid voor fietsers. Het aantal ernstige fietsongelukken neemt verder toe, en daar kunnen wij best iets tegen ondernemen. Denk aan de breedte van fietspaden en onhandige richels. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden? 

De Deense serie 1864, nu te zien op Netflix. Die gaat over de tweede Duits-Deense oorlog. Het interessante daarvan is dat die hele oorlog is gebaseerd op het idee dat de Denen onoverwinnelijk zijn, en eigenlijk zie je daar de ontsporing van het nationalisme. Het laat daarmee zien dat elk land een verkeerde afslag kan nemen. Je moet er altijd voor waken dat dat niet gebeurt.