Statenlid in beeld: Gerard Hartog (VVD)

(07 februari 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Gerard Hartog van de VVD.

Statenlid in beeld: Gerard Hartog

Wat vond je het mooiste debat in deze periode?

We zijn in de Staten op een punt beland waarop coalitie en oppositie op een respectvolle en ontspannen manier met elkaar kunnen discussiëren. Dat was bijvoorbeeld goed zichtbaar bij de laatste algemene beschouwingen. Toen dacht ik: wat zou het mooi zijn als we deze manier van debatteren weten vast te houden!

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots?

Ik ben op heel veel dingen trots. We hebben een best ingewikkeld coalitieakkoord, en daarnaast zijn de afgelopen jaren dingen op ons afgekomen die niet ingecalculeerd waren. Denk aan stikstof, energietransitie, covid. Deze coalitie en gedeputeerden slagen erin die onverwachtse zaken én de afspraken in het coalitieakkoord zo goed mogelijk om te zetten naar beleid. Dat is mede dankzij de goede onderlinge verstandhouding tussen coalitie en oppositie. Daar ben ik heel trots op.

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd?

Iemand die mij sterk geïnspireerd heeft is mijn moeder. Ze was heel politiek en maatschappelijk betrokken. Op een gegeven moment werd ze raadslid en moest zich door dikke pakken juridische stukken en cijfermateriaal heen werken. Als jong jochie heb ik me ontwikkeld om haar daarmee te kunnen helpen. Later heb ik allerlei opleidingen gedaan om cijfers goed te kunnen doorgronden. Mijn moeder wilde altijd weten: wat betékenen die cijfers? Dus ik ben op zoek gegaan naar de wereld daarachter. Op die manier ben ik bijvoorbeeld opsporingsambtenaar geworden. Wel was mijn politieke keuze een andere dan de hare. Mijn moeder was echt een rode vrouw en ik ben een echte liberaal. In mijn pubertijd konden we nogal eens botsen. Ondanks onze politieke verschillen bewonderde ik haar. Ze stond vierkant voor het doel waarin ze geloofde. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?

In de infrastructuur van Noord-Holland zijn bepaalde zaken zo ontstaan vanwege de historie. Denk aan een spoorlijn die krom loopt, omdat dat nu eenmaal zo moest vanwege eerdere bebouwing. Of rare hoeken in een weg. Vervoersmiddelen hebben een infrastructuur nodig waardoor je er optimaal gebruik van kan maken. Het liefste zou ik de landkaart opnieuw willen intekenen. En als ik dan toch dat toverstafje heb om dat te regelen, wil ik die ook graag gebruiken voor het oplossen van zaken als het woningtekort en duurzame energievoorzieningen.

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Ik wil vooral iedereen aanraden om te luisteren of te lezen waar die zelf blij van wordt. Zelf luister ik graag naar stevige rock vanaf de jaren 70. Zoals Led Zeppelin, Black Sabbath, The Clash, Iron Maiden. Die muziek is tijdloos. Vroeger ging ik met mijn broertjes naar concerten van Kiss. Sindsdien, als Kiss weer in Nederland speelt, ben ik erbij. De laatste keer met mijn dochter. En voor dit jaar heb ik de kaartjes al in huis.