Statenlid in beeld: Gerard Hartog (VVD)

(02 oktober 2019)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Gerard Hartog van de VVD.

Gerard Hartog zit  voor de VVD in Provinciale Staten van Noord-Holland

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Ik vind het belangrijk actief invulling te geven aan mijn maatschappelijke betrokkenheid. Dat deed ik op de scholen van mijn kinderen, bij de sportvereniging en bij de kerk. 10 jaar geleden ben ik politiek actief geworden. Als Statenlid komt mijn ervaring als raadslid en fractievoorzitter goed van pas. Ik wil een bijdrage leveren aan de uitdagingen van de provincie Noord-Holland en daar namens de inwoners invloed op uitoefenen.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Ik ben nog maar enkele maanden Statenlid, dus het begint net. Mijn eerste indruk is erg positief. Ik ben onder de indruk van de professionele houding en betrokkenheid van mijn collega’s in het Provinciehuis. De dynamiek tussen de gedeputeerden is inspirerend en ik ben optimistisch gestemd over de samenwerking tussen de verschillende partijen in Provinciale Staten. Er is toch een politieke aardverschuiving geweest na de laatste verkiezingen. In dat spanningsveld moet er een stabiel bestuur komen dat ergens voor staat. Het is spannend hoe zich dat ontwikkelt, maar ik heb er goede verwachtingen van en ben blij dat ik in deze periode mijn inbreng mag leveren.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Ik wil graag dat er concrete stappen gezet worden. Het is essentieel dat mensen over 4 jaar zien dat we aandacht hebben gehad voor hun wensen. Dat we het nijpende woningtekort terugdringen, zodat mensen zelf kunnen bepalen waar ze willen wonen. Ook vind ik het belangrijk dat we blijven investeren in infrastructuur, of dat nou het spoor is, fietspaden of wegen. En ik vind dat we trots mogen zijn op onze innovatieve agrarische sector. De boer van tegenwoordig is een hightech ondernemer. Dat moeten we koesteren. Bij dit alles wil ik nadrukkelijk het landelijk karakter van onze provincie behouden. Noord-Holland heeft een prachtig open landschap en het is belangrijk dat er voldoende ruimte is voor mens en natuur. Ik zie liever koeien in de wei dan een rits windmolens. Verder ga ik me de komende tijd verdiepen in de portefeuilles cultuur, sport, erfgoed en financiën. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Dit is een makkelijke vraag: thuis is voor mij de belangrijkste en mooiste plek. Ik vind het fijn om ruimte en natuur om mij heen te hebben, dat geeft een gevoel van vrijheid. We wonen aan de rand van een akkerbouwgebied en kijken uit over een weids landschap met echte molens. Daar geniet ik elke dag van.

Over Gerard Hartog

Gerard woont samen met zijn vrouw Samera in Stompetoren en heeft een zoon en een dochter. Hij is een geboren en getogen Zaankanter en verhuisde enkele jaren geleden naar de Schermer om landelijk te wonen. In het dagelijks leven is hij een bevlogen jurist bij het Ministerie van Financiën. Hij krijgt energie van samenwerken met verschillende mensen. In zijn vrije tijd rijdt hij graag motor in heuvelachtig gebied of geniet hij van een mooie film of diner met vrienden en familie.
 

Uitgelicht