Statenlid in beeld: Jaap Hollebeek (Partij voor de Dieren)

(17 januari 2022)

De volksvertegenwoordigers van Noord-Holland zijn halverwege hun zittingsperiode. De Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 komen in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze keer aan Jaap Hollebeek van de Partij voor de Dieren.

Statenlid in beeld: Jaap Hollebeek (Partij voor de Dieren)

Wat vond je het spannendste debat in deze periode?

We zijn inmiddels bijna 3 jaar bezig, maar wat ik het meest spannend vond was mijn eerste bijdrage in een Provinciale Statenvergadering in mei 2019. Het was een debat over een eventuele versoepeling van de geitenstop. Toen we binnenhaalden wat we wilden, konden we het niet laten zachtjes te juichen. Daarna zijn er natuurlijk ook spannende momenten geweest, maar die eerste keer zal me altijd bijblijven.

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

Ik ben blij met onze parlementaire democratie. Het vervult me met trots dat ik in de Staten mijn idealen mag vertegenwoordigen, en dat ik de stem mag zijn van degenen die anders niet gehoord worden. Op persoonlijke resultaten ben ik niet zo snel trots, dat hoort bij het werk.

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Ik ben niet echt door mensen beïnvloed, maar ik heb veel respect voor Michel Klein van de ChristenUnie, die al jaren in de Staten als eenpersoonsfractie zit. Over elk dossier heeft hij inhoudelijks iets zinnigs te zeggen. Dat hij dat met zo'n kleine fractie voor elkaar krijgt vind ik knap. Ik wil ook Süleyman Koyuncu van DENK noemen die door zijn vriendelijkheid, doorzettingsvermogen en door keihard te werken heel snel serieus werd genomen door iedereen. Dat was best een opgave, gezien de start van DENK in de Staten. Ik noem ook Annette de Vries van de Partij van de Arbeid, omdat ik vind dat zij gemakkelijk over de lijnen tussen oppositie en coalitie heen stapt en zo zou het ook moeten. Als laatste wil ik ook die jongens van JA21 noemen, omdat zij normale mensentaal spreken. Gewoon helder, zoals mensen op straat of langs het voetbalveld. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Eigenlijk denk ik dan aan 2 dingen, inhoud en cultuur. Qua inhoud: als het gaat om last van dieren, wordt er veel te snel gekozen voor vergassen of afschieten. Overlast betekent vrijwel altijd doden: ik vind dat niet meer van deze tijd. Voor wat betreft de cultuur word ik niet goed van al dat 'gobbledygook' . Ik heb niets tegen leenwoorden die zijn ingeburgerd, maar ambtelijk en bestuurlijk gebruiken we een hoop dikdoenerige termen die helemaal niet nodig zijn. Neem het woord stakeholders; daar bestaat gewoon een Nederlands woord voor dat wel door iedereen begrepen wordt, namelijk belanghebbenden.

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Ik hou erg van het oeuvre van Frank Westerman. Al zijn boeken zijn de moeite waard, omdat hij iedere keer op zoek gaat naar de verhalen achter iets dat hem fascineert. Kort geleden heb ik het werk van Marjolijn van Heemstra ontdekt, ook zij kijkt met verwondering en nieuwsgierigheid naar de wereld en weet dat over te brengen in het theater en in haar publicaties. Haar boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ is verkozen tot NPO Radio 1 Non-fictie boek van het jaar. 
 

Uitgelicht