Statenlid in beeld: Eric Jensen (JA21)

(07 maart 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding genoeg voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Eric Jensen van JA21.

Statenlid in beeld: Eric Jensen (FvD)

Wat vond je het spannendste debat in deze periode? 

Het was spannend toen een groot deel van de Statenleden uit onvrede niet deelnam aan de stemming over de Regionale Energiestrategieën. En toen vorig jaar meer dan 100 insprekers kwamen protesteren tegen de plannen voor windmolens. Dat was een soort bevestiging van dat er minder draagvlak voor is dan de coalitie doet overkomen. De boeren die met trekkers naar het provinciehuis kwamen om te protesteren tegen het stikstofbeleid was ook een mooi moment. Je ziet dan dat provinciepolitiek echt leeft. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

Als oppositiepartij is het lastig, maar ik ben blij met de bijdragen van collega Daniel van den Berg. Hij weet bij de energietransitie kritische kanttekeningen te maken en krijgt dingen geagendeerd, zoals de zorgen over of het energienetwerk wel geschikt is voor alle nieuwe toepassingen. Daarmee was hij een van de eerste. Langzaam maar zeker merk je dat dit bij andere partijen ook begint in te dalen. Van alle Statenleden zit niemand zo goed in de inhoud hierover als hij. Helemaal met de ontwikkelingen met Rusland wordt dit onderwerp alleen nog maar belangrijker. Ik ben heel blij dat we de discussie gaan voeren over wat er eigenlijk kan en hoeveel dat gaat kosten. Het moet wel allemaal betaald worden en de koopkracht van de mensen wordt er niet beter op.  

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Jeroen Olthof vind ik een heel goede gedeputeerde. Fijn om mee samen te werken. Niet zozeer dat je meteen je zin krijgt, maar hij luistert goed en komt er op terug. Ook denk ik aan Jan Schaeffer. Hij stond echt ergens voor. De drive die hij had om dingen gedaan te krijgen bewonder ik echt. “In gelul kan je niet wonen.” Dat staat nog steeds. Nu is het zo dat je alleen binnen gemeentegrenzen mag bouwen, maar onze partij wil daar toch wat flexibeler in zijn. De bevolking groeit en mensen zitten jaren bij hun ouders. Een eigen woning zou geen luxe moeten zijn. De Statenleden Jaap Hollebeek en Klaas-Jeroen Terwal zijn ook prettig om mee te werken. Dat je concurrent bent of op sommige dossiers anders naar dingen kijkt, hoeft samenwerking niet in de weg te staan.  

Als je 1 ding direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Dat de coalitie meer open staat voor voorstellen uit de oppositie. In het begin van deze zittingsperiode is gezegd dat ze meer willen samenwerken, maar we merken dat dit in veel dossiers niet echt van de grond komt. Als constructief rechtse partij werken we graag samen. Mijn hele fractie zit zo in de wedstrijd: kritisch, maar flexibel waar nodig. Iedere motie die voorbij komt bekijken we op inhoud. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Een leestip zijn de columns van Martin Sommer in de Volkskrant: nuchtere analyses van politieke problemen, goed onderbouwd en zonder politieke voorkeur. Op de fiets van en naar mijn werk luister ik graag naar podcasts van Vullings en van der Wulp.